BOGATSTVO ZA ULAZAK U AVION: Avionski saobraćaj skuplji za petinu

NEKADA se "sirotinja" vozila vozom, a gospoda avionom.

БОГАТСТВО ЗА УЛАЗАК У АВИОН: Авионски саобраћај скупљи за петину

Foto: Prinstkrin/Jutjub/Monster21

Kasnije se, krajem prošlog veka, od devedesetih, situacija obrnula: oni koji nisu imali dovoljno para, koristili su jeftine letove, dok je za voznu kartu bilo potrebno čitavo malo bogatstvo. Danas je u Evropi skupo i jedno i drugo.

Avionski saobraćaj je u Francuskoj poskupeo u proseku u 2021. godini za 20 odsto, prošle za 22, a ove se očekuje i čitavih 25 odsto. Karte su, zavisno od destnicije, suplje od 20 do 40 procecanata, a negde i više. Sve su skuplji kontinentalni letovi, a prekomorski saobraćaj je naročito pogođen, što predstavlja veliki problem za veliki broj Francuza koji potiču iz ovih teritorija.

Za put na Martinik treba izdvojiti čak 60 odsto više novca nego pre tri godine! Za osrtvo Reunion karta je poskupela 35 odsto i više ne može da se pronađe po ceni nižoj od hiljadu evra. Odlazak na Gvadalupu košta 40 odsto više.

Razlozi za ova poskupljenja su uvećane cene kerozina, ali i namera aviokompanija da nadoknade izgubljeno tokom najjačeg udara pandemije kovida. Velika potražnja ljudi željnih putovanja ide im na ruku.

Istovremeno, vozne karte u Francuskoj su već poskupele početkom ove godine, a novo uvećanje cena očekuje se uskoro, za oko osam odsto, da bi potom rasle ritmom od oko četiri odsto godišnje. Pri tome naplata korišćenja železničke pruge učestvuje s 40 odsto, što je među najskupljim uslugama ovog tipa u Evropi. Francuske železnica se, ipak, trude, da na raspolaganje stave određeni broj povlašćenih loukost karata.

Smirivanje cena u avionskom i železničkom saobraćaju bi mogli da se očekuje tek s opadanjem inflacije koja divlja zbog energetske krize, usled rata u Ukrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)