VLASTI GRUZIJE POVUKLE SPORNI ZAKON O STRANIM AGENTIMA: Za dva dana protesta privedena 133 lica

Novosti online

09. 03. 2023. u 08:53

VLADAJUĆA stranka „Gruzijski san“ donela je odluku da povuče nacrt zakona o stranim agentima iz parlamenta Gruzije u svetlu protesta koji su u protekla dva dana potresali Tbilisi.

ВЛАСТИ ГРУЗИЈЕ ПОВУКЛЕ СПОРНИ ЗАКОН О СТРАНИМ АГЕНТИМА: За два дана протеста приведена 133 лица

Foto Tanjug/AP

 - Kao vladajuća snaga, odgovorna pred svakim članom društva, odlučili smo da povučemo predlog zakona koji smo podržali bez ikakvih preduslova - navodi se u saopštenju na sajtu stranke.

Kako se dodaje, stranka planira da objasni javnosti zašto je bilo neophodno usvajanje zakona o stranim agentima, zbog čega će se održavati sastanci sa stanovništvom širom zemlje.

 - Gruzija će sačuvati mir i stabilnost i nastaviće dostojanstveno da se kreće ka Evropi, što je principijelni izbor društva - zaključila je stranka.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Gruzije saopštilo je da su tokom protesta koji su organizovani u centru Tbilisija 7. i 8. marta zbog zakona o stranim agentima privedena 133 lica. U proteklom danu privedeno je 66 lica zbog „sitnog huliganizma i nepovinovanja zahtevima policije“.Takođe se navodi da je usled nasilnog ponašanja demonstranata oko 10 pripadnika policije zadobilo povrede različitog stepena.

Gruzijski parlament je u utorak usvojio nacrt zakona o stranim agentima. To je izazvalo ogromno nezadovoljstvo opozicije. U Tbilisiju su 7. i 8. marta održani protesti na kojima je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi. Oba protesta su se završila u ranim jutarnjim časovima, a policija je rasterivala demonstrante pomoću suzavca i vodenih topova. Za dva dana protesta povređeno je oko 60 policajaca.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

PRITISNULI DUGME ZA SAMOUNIŠTENjE: Japanci prekinuli let rakete sa važnim satelitom zbog kvara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista