RASKOŠNI KOSTIMI, POLIFONO PEVANJE I TRI PISMA: Dani gruzijske kulture od 1. marta u Beogradu

D. B. M.

27. 02. 2023. u 17:26

U PALATI umetnosti Madlena, od 1. do 5. marta, održavaju se Dani gruzijske kulture.

РАСКОШНИ КОСТИМИ, ПОЛИФОНО ПЕВАЊЕ И ТРИ ПИСМА: Дани грузијске културе од 1. марта у Београду

Privatna arhiva

Kroz program koji obuhvata polifono pevanje Narodnog pevačkog ansambla "Herio", igrački nastup Narodnog folklornog ansambla "Abhazeti", kratke dokumentarne filmove o gruzijskoj narodnoj nošnji i vinarskoj tradiciji, kao i izložbe "Tri pisma gruzijske azbuke", jedinstvenih primera gruzijske narodne nošnje i kvevrija za pravljenje vina, posetioci će imati priliku da otkriju jedinstvenu kulturu i tradiciju Gruzije.

Gruzisko polifono pevanje, koje izvodi ansambl "Herio", na listi je svetske nematerijalne baštine i ima veoma cenjeno mesto u gruzijskoj kulturi. Višeglasno pevanje, na gruzijskom jeziku, sekularna je tradicija u zemlji čiji su jezik i kultura često bili ugnjetavani od strane osvajača.

Posetioci izložbe "Tri pisma gruzijske azbuke" videće razvoj gruzijskog pisanog jezika koji je proizveo tri pisma - mrgvlovani, nushuri i mhedruli. Zanimljivo je da su sva tri pisma ostala u upotrebi i danas.

Gruzijske narodne igre zadivljuju svojim sjajem, neverovatnom vatrom, raskošnim kostimima i preplitanjem istorije sa umetnošću. Pružaju neverovatno veliko zadovoljstvo i publici, i samim igračima.

Posetioci manifestacije u Palati umetnosti imaće priliku da vide varnice sa sablji i bodeža igrača ansambla "Abhazeti" koje lete preko scene, kao i goruću strast, neverovatnu brzinu, preciznost i moć. Saznaće, takođe, kako se pravi vino u kvevriju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)