NE CVETAJU SVIMA RUŽE ZA 8. MART: Avganistan najmanje od svih zemalja sveta poštuje prava žena

Tanjug

08. 03. 2023. u 10:13

SPECIJALNA predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefica misije UN u Avganistanu Roza Otunbajeva saopštila je danas, na Međunarodni dan žena, da je Avganistan pod vladom talibana i dalje država koja se najgore od svih zemalja na svetu odnosi prema pravima žena i devojčica.

НЕ ЦВЕТАЈУ СВИМА РУЖЕ ЗА 8. МАРТ: Авганистан најмање од свих земаља света поштује права жена

Foto: Tanjug AP

Otunbajeva je dodala da je bilo "uznemiravajuće" videti "namerne i sistematske napore" talibanske vlasti da se žene i devojčice u Avganistanu izbace iz javne sfere, prenosi AP.

Polovina populacije Avganistana je u jeku jedne od najvećih svetskih i ekonomskih kriza prinudno vezana za kuću, a to je čin "nacionalnog samopovređivanja" ogromnih razmera, istakla je ona.  

- Svi Avganistanci, ne samo žene i devojčice, ovim činom će biti osuđeni na siromaštvo i dugogodišnju zavisnost od humanitarne pomoći - naglasila je Otunbajeva.

Avganistan će biti sve više izolovan od sopstvenih građana i od ostatka sveta, zaključila je šefica misije UN za Avganistan. 

Misija UN je takođe saopštila da je od dolaska talibana na vlast u Avganistanu u avgustu 2021. godine zabeležila takoreći konstantnu diskriminaciju žena i neprekidno donošenje mera koje ograničavaju njihova prava.

Devojčicama je dozvoljeno da pohađaju školu samo do šestog razreda, a avganistanske žene ne smeju da se pojavljuju na javnim prostranstvima kao što su parkovi i teretane.

Ženama u Avganistanu je, između ostalog, zabranjeno da rade u vladinim i nevladinim organizacijama.

BONUS VIDEO: RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA - Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!