NOVO RUHO ZA GLAVNU AVENIJU: Ograničenje saobraćaja na Jelisejskim poljima

B.B.

07. 03. 2023. u 12:42

PRVA FAZA revitalizacije Avenije Jelisejska polja trebalo bi da bude završena do početka Olimpijskih igara u Parizu 2024. gdoine. Francuska želi da "udahne novi život" aveniji koja je jedan od simbola "grada svetlosti".

НОВО РУХО ЗА ГЛАВНУ АВЕНИЈУ: Ограничење саобраћаја на Јелисејским пољима

Foto G. Čvorović

Kako prenosi britanski "Tajms", zadatak je poveren francuskom arhitekti Filipu Šiambaretu, koji smatra da je sadašnje stanje ove avenije "katastrofalno.

Prema rečima Šiambareta, Jelisejska polja su postala "kičasta, zagađena i omražena" među Parižanima, koji ih radije izbegavaju.

U planu je  da se ograniči saobraćaj na Jelisejskim poljima, proširi trotoar, zasade stabla i ohrabre bicikliste da koriste glavnu parisku aveniju.

Onje počeo da radi na ovom planu pre pet godina i u međuvremenu je uspeo da stekne podršku gradonačelnice Pariza An Idalgo za svoje ideje. Nada se da će i francuska vlada stati iza ovog projekta, ali na tom putu ga očekuju još neke prepreke.

Ministarstvo odbrane Francuske želi da bude sigurno da će tenkovi moći da prođu "novim" Jelisejskim poljima prilikom tradicionalne vojne parade na nacionalni praznik, Dana pada Bastilje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao