INFLACIJA UZIMA MAHA: Potrošačke cene sve veće u Francuskoj i Španiji

Srna

28. 02. 2023. u 20:59

POTROŠAČKE cene u Francuskoj i Španiji nastavile su da rastu i u februaru, potpomognute rastućim troškovima hrane i eneregenata, zvanični su statistički podaci.

ИНФЛАЦИЈА УЗИМА МАХА: Потрошачке цене све веће у Француској и Шпанији

Foto: O. Radošević, A. Stevanović

U Francuskoj je indeks potrošačkih cena porastao za 6,2 odsto, u odnosu na 6,0 u januaru, navodi se u izveštaju francuskog Nacionalnog instituta za statistiku i ekonomska istraživanja /Insee/.

U izveštaju se navodi da je inflacija hrane porasla sa 13,3 odsto na 14,5 odsto, cene usluga sa 2,6 na 2,9 odsto, dok su cene industrijskih proizvoda imale blagi rast sa 4,5 na 4,6 odsto sa završetkom zimske rasprodaje.

Cene energenata u februaru su skočile za 14 odsto na godišnjem nivou, navodi se u izeštaju

Indeks usklađen sa EU iznosio je 7,2 u poređenju sa sedam odsto u januaru.

U Španiji, koja je uspela da obuzda rast cena u drugoj polovini 2022, inflacija sada beleži rast već dva meseca uzastopno.

Potrošačke cene su u februaru porasle 6,1 odsto, saopšto je španski Nacionalni institut za statistiku /INE/, a preliminarni podaci pokazuju da su više cene struje i hrane ključni pokretači rasta

Bazna inflacija, koja isključuje promenljive cene sveže hrane i energenata, iznosila je 7,7 odsto na godišnjem nivou, u odnosu na 7,5 odsto koliko je zabeleženo u januaru.

Potrošačke cene, usaglašene za poređenje sa ostalim zemljama EU, porasle su na 6,1 odsto u februaru na godišnjem nivou sa 5,9 odsto u prethodnom mesecu.

- Porast španske inflacije još je jedan podsetnik da će put rasta cena biti neujednačen na svom putu prema dole, pošto osnovni pritisci na cene ostaju i dalje jaki - rekla je ekonomista "Blumberga" Ana Andrade.

Ekonomisti predviđaju da će inflacija u Španiji i Francuskoj nastaviti da raste u narednim mesecima, što će podstaći još povećanja kamatnih stopa Evropske centralne banke, navodi "Raša tudej".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)