AMERIKA GUBI TURSKU KAO IRAN: Lovci F-16 sve manje izvesni, Ankara gleda u ruske Su-35 i Su-57

P. Z. S. / sputniknews.com

06. 03. 2023. u 18:34

S OBZIROM na to da su američki Kongres, Pentagon i CENTCOM veoma nezadovljni zbog primedbi Turske na politiku Vašingtona u poslednjih 20 godina, malo je verovatno da će Ankara dobiti svoje avione F-16, što čini ruski Su-35 opcijom, kaže dr. Ali Demirdas, politički analitičar i saradnik The National Interest, rekao je za Sputnjik.

АМЕРИКА ГУБИ ТУРСКУ КАО ИРАН: Ловци Ф-16 све мање извесни, Анкара гледа у руске Су-35 и Су-57

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije


Iako je američki državni sekretar Antoni Blinken ranije insistirao da je prodaja aviona F-16 Turskoj „nacionalni i bezbednosni interes“ za Bajdenovu administraciju, Vašington je odložio dogovor, što je navelo Ankaru da najavi da bi mogla da nabavi modernije i jeftinije borbene avione.

-Postoji ogromna količina antiturskog raspoloženja u američkom Kongresu, posebno među jermenskim i grčkim lobijima, što je dovelo do pogoršanja bilateralnih odnosa, rekao je dr Ali Demirdas. „Ovom frontu se dodaju pro-PKK [Kurdistanska radnička partija, zabranjena u Turskoj – Sputnjik] i indijski lobiji. Gotovo je 100% da Kongres neće promeniti ovo negativno raspoloženje prema Turskoj. Ne samo to, Pentagon, posebno CENTCOM, je žestoko nesklon turskim primedbama na politiku SAD u poslednjih 20 godina (od odbijanja predloga od 1. marta 2003. do S-400 i politike turske IPG [Jedinice za zaštitu naroda]). Sve ovo zajedno, čini malo verovatnim da će Ankara dobiti avione. Verujem da je ruski Su-35 opcija.”

Foto: EPA/ ilustracija

Uprkos tome što je jedna od najstarijih država članica NATO-a, Turska je u poslednjih nekoliko godina sve više u sukobu sa NATO-om. Ankara se u više navrata protivila Vašingtonskom naoružavanju Jedinica za zaštitu naroda (IPG) u Siriji u kojima dominiraju Kurdi, smatrajući IPG ogrankom PKK.

Tursko rukovodstvo je takođe sumnjičavo u pogledu sve veće bliskosti SAD sa Grčkom. Odluka Turske da kupi ruske protivraketne odbrambene sisteme S-400 u decembru 2017. dovela je do uklanjanja Ankare iz programa borbenih aviona F-35 predvođenih SAD-om 2019. godine – iako je bliskoistočna država uložila 1,4 milijarde dolara (24,2 milijarde TL) u to. Vašington je takođe zamrznuo prodaju lovaca F-16 Turskoj. Sa svoje strane, tursko predsedništvo odbrambene industrije nije isključilo u oktobru 2021. da će poništiti dogovor sa SAD i umesto toga kupiti ruske lovce Su-35 i Su-57.

-Politika SAD u Iraku i Siriji uvek je potkopavala nacionalnu bezbednost Turske. Pod predsednikom Erdoganom, Turska je bila u stanju da prkosi ovoj politici, što je zapravo rezultiralo pokušajem državnog udara od 15. jula [2016] Vašingtona, primetio je Demirdas. -NATO nikada nije zadovoljio bezbednosne potrebe Turske. Zbog nesmotrenosti SAD na Bliskom istoku, Turska je mnogo patila i videla malo ili nikakvu pomoć od NATO-a. To je podstaklo približavanje Turske Rusiji. Jedini razlog zašto Turska ostaje u NATO-u je da spreči druge članice NATO da preduzmu korake protv nje. U trenutku kada Turska napusti NATO, južni Kipar i Izrael će postati članovi, koji okružuju Tursku. S druge strane, Turska je ozbiljna vojna sila koju NATO ne bi želeo da izgubi.

Foto: EPA

Predstojeći opšti izbori u Turskoj, zakazani za maj, mogli bi značajno da promene odnos snaga u regionu u slučaju da Redžep Tajip Erdogan bude poražen. Tursku opozicionu koaliciju predstavlja šest stranaka koje pokušavaju da se dogovore oko kandidata za osporavanje aktuelnog predsednika.

-Svi u Vašingtonu i Briselu čekaju majske izbore u Turskoj. Ako Erdogan pobedi, što verujem da je vrlo verovatno, raskid između SAD i Turske će verovatno postati dublji. Uvek sam govorio da SAD gube Tursku onako kako su izgubile Iran, koji je bio jedan od njegovih najvećih saveznika 60-ih i 70-ih godina, zaključio je Demirdas.

BONUS VIDEO - PODRŠKA OD TERMINATORA: Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (3)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)