ZARAZA SE ŠIRI: Stručnjaci zabrinuti - Ptičiji grip registrovan i na severu Evrope

Srna

03. 03. 2023. u 20:33

ESTONIJA je prijavila prvi slučaj visoko patogenog virusa ptičjeg gripa H5N1 na farmi na severu zemlje, saopštila je danas Svetska organizacija za zdravlje životinja /VOAH/ sa sedištem u Parizu.

ЗАРАЗА СЕ ШИРИ: Стручњаци забринути - Птичији грип регистрован и на северу Европе

Foto: FB

Na farmi živine, koja se nalazi u selu Urge u okrugu Rapla, bilo je više od 160 ptica, uključujući koke nosilje, patke, guske, golubove i paunove, saopštila je Organizacija.

VOAH navodi da je sredinom februara jedna koka nosilja iznenada uginula i da su njeni ostaci analizirani. Do 17. februara uginulo je još 16 koka nosilja, a do 2. marta uginule su i tri guske, tri pauna i jedna patka, navodi se u saopštenju i dodaje da su sve preostale ptice uništene.

Veoma zarazni virus ptičijeg gripa širi se svetom zbog čega je uginulo ili uništeno više od 200 miliona živine od početka prošle godine.

Ovo izaziva zabrinutost za vlade i industriju peradi jer remeti snabdevanje, podstiče rast cena hrane i predstavlja rizik za ljude, prenosi Rojters.

Svjetska zdravstvena organizacija opisala je situaciju kao "zabrinjavajuću" nakon što su kod jedne porodice u Kambodži potvrđena dva slučaja ptičjeg gripa H5N1 kod ljudi. Jedna od tih osoba, 11-godišnja devojčica, umrla je prošle nedelje

Argentina je ove nedelje obustavila izvoz živine nakon što je potvrđen prvi slučaj ptičijeg gripa.

BONUS VIDEO: IZGOREO OBLAKODER U IZGRADNjI: Vatrogasci u Hong Kongu uspeli da se izbore sa vatrenom stihijom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)