DEFINITIVAN KRAJ FRANAFRIKE Makron: "Era francuske dominacije nad kolonijama u Africi je gotova"

Đ.G.

02. 03. 2023. u 17:49

ERA francuske dominacije nad svojim nekadašnjim kolonijalnim posedima u Africi sada je prošlost, izjavio je u četvrtak predsednik Emanuel Makron. Francuski lider je ranije obećao da će smanjiti vojni otisak Pariza na kontinentu, pošto su njegovi odnosi sa nizom zemalja u regionu nedavno zapali.

ДЕФИНИТИВАН КРАЈ ФРАНАФРИКЕ Макрон: Ера француске доминације над колонијама у Африци је готова

Profimedia

Govoreći u zapadnoafričkoj državi Gabonu prvog dana svoje turneje po kontinentu, predsednik je rekao da je „doba Frankafrike završena“. 

- Ponekad imam osećaj da se mentaliteti ne razvijaju istim tempom kao mi… Vidim da se Francuskoj i dalje pripisuju namere koje nema - dodao je Makron, prikazujući Pariz kao „neutralnog sagovornika“.

Prema rečima francuskog predsednika, njegova zemlja deluje u tom svojstvu iu Gabonu i drugde. Pariz „priča sa svima i njegova uloga je da se ne meša u razmenu unutrašnje politike - naveo je on.

Rekavši to, on je nastavio da govori o zabrinutostima koje je izrazila gabonska opozicija, koja je njegovu posetu videla kao način podrške predsedniku Aliju Bongu. - Nisam došao da ulažem ni u koga. Došao sam samo da pokažem svoje prijateljstvo i svoje poštovanje prema zemlji i bratskom narodu - insistirao je Makron.

Predsednikove primedbe usledile su nakon što je ranije ove nedelje rekao da će Afrika videti „primetno smanjenje” francuskog vojnog prisustva. Međutim, prema Makronu, ove politike ne treba posmatrati kao „povlačenje ili razdruživanje“, već kao „prilagođavanje aranžmana“ sa francuskim saveznicima.

Poslednjih meseci Francuska je doživela nekoliko diplomatskih neuspeha u regionu. Burkina Faso je u utorak zvanično raskinula sporazum o vojnoj pomoći sa Parizom, pokazujući svojim trupama vrata. Ovaj potez je usledio usred popularne percepcije u toj zapadnoafričkoj zemlji da francuske trupe nisu u stanju da zaštite lokalno stanovništvo od radikalnih islamista.

U avgustu 2022. Francuska je takođe povukla svoje trupe iz Malija nakon što su izbili masovni protesti protiv prisustva bivše kolonijalne sile. U to vreme, lokalna vlada je takođe optužila francuske snage da obučavaju militantne grupe na njihovoj zemlji - preneo je RT.

BONUS VIDEO: SNIMAK IZ VAZDUHA POKAZUJE RAZMERE TRAGEDIJE - U Grčkoj trodnevna žalost posle železničke nesreće

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili