MLADIĆ KOGA JE TUKLO MAKRONOVO OBEZBEĐENJE PODNEO TUŽBU: Aktivista pun modrica i čvoruga

PRIPADNIK ekološkog pokreta koga je obezbeđenje oko francuskog predsednika Emanuela Makrona u subotu čupalo za kosu, tuklo i oborilo na zemlju na Sajmu poljoprivrede, odlučio je u ponedeljak da podnese tužbu protiv sigurnosne službe Jelisejske palate.

МЛАДИЋ КОГА ЈЕ ТУКЛО МАКРОНОВО ОБЕЗБЕЂЕЊЕ ПОДНЕО ТУЖБУ: Активиста пун модрица и чворуга

Foto: Tanjug/Benoit Tessier, Pool via AP

Mladić koji se zove Žeremi, i koji nije želeo da otkrije svoje prezime, poručio je da je šokiran nasiljem prilikom reakcije Makronovog obezbeđenja.

- Nisam izrekao nikakve uvrede, nisam pretio. Uzviknuo sam: "Čemu ti služiš?", što je slogan "Poslednje renovacije" koji nosimo na našim majicama – poručio je.

"Poslednja renovacija" je kampanja civilnog otpora koja je uspela da izdejstvuje termičku obnovu zgrada. Ističu i da zbog energetskog siromaštva godišnje umre 2.200 ljudi u Francuskoj.

- Plan termičke obnove, gospodine predsedniče! – uzikivao je ovaj ekološki borac.

U tom trenutku šef države je obilazio štand jednog uzgajivača ovaca.

- Pripadnik obezbeđenja zgrabio me je za vrat i davio me, vukući me za kosu da bi me srušio na zemlju. Dok sam bio na zemlji i nisam pružao nikakav otpor pošto me je obezbeđenje imobilisalo, taj pojedinac me je nekoliko puta udario po zadnjem delu lobanje, a dobio sam i udarac pesnicom u lice. Vikao sam mu da prestane, imam tragove nasilja na vratu i gornjem delu grudi, modrice na levom oku kao i dve čvoruge na glavi. Odmah su me odveli u posebnu prostoriju radi provere identiteta u policiji – napisao je aktivista prilikom podnošenja prijave.

Posle ove policijske provere, pušten je bez ikakve optužbe.

- Nisam video tog mladića – rekao je Makron posle ovog incidenta i poručio da osuđuje sve vrste nasilja, kakvo god da je, kada je reč o privođenju, bez obzira na to da li je fizičko ili verbalno.

Makron je dodao da su ga više puta prozivali aktivisti nevladinih organizacija, ali da on veruje u dijalog i pozvao te mlade ljude da dođu na razgovor u Jelisejsku palatu.

Momak koga su žurstro savladali na Sajmu poljoprivrede, star dvadesetak godina, student fakulteta za inženjere u Parizu, već je zabeležen od ranije u policijskoj kartoteci, između ostalog i zbog toga što je blokirao etapu biciklističke trke Tur de Frans tako što se ispružio po putu. Tada je kažnjen sa 500 evra uslovno.

Snimak dok ga privode na Sajmu postao je viralan na društvenim mrežama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja