LE PENOVA O SITUACIJI U UKRAJINI: "Francuska mora da preuzme vođstvo u organizovanju konferencije o nagodbi "

Đ.G.

24. 02. 2023. u 13:44

FRANCUSKA bi trebalo da preuzme vođstvo u organizovanju konferencije o nagodbi u Ukrajini, rekla je Marin le Pen, liderka desničarske frakcije Rali Nešnal u francuskom parlamentu.

ЛЕ ПЕНОВА О СИТУАЦИЈИ У УКРАЈИНИ: Француска мора да преузме вођство у организовању конференције о нагодби

Foto: AP Photo/Francois Mori

- Francuska treba da preuzme vođstvo u organizovanju mirovne konferencije (u Ukrajini) koja će dati izglede za rani i miran završetak ovog sukoba - napisala je političarka u otvorenom pismu objavljenom na Tviteru.

Ona je napomenula da „želja za mirom nije čin poslušnosti ako je u interesu mira i čovečanstva“.

- Često je mnogo teže izgraditi mir nego podleći toku događaja, upasti u logiku "blokovskog razmišljanja" ili iracionalnih emocija. Posao velikih sila je da umeju da izađu iz njih i pronađu diplomatski staze sa mirnim autoritetom - napisala je Le Penova.

Ranije je francuski predsednik Emanuel Makron, govoreći na sednici Minhenske bezbednosne konferencije, rekao da Zapad treba da počne da priprema uslove za mir u Ukrajini, dodajući da je to „njegova odgovornost”.

Rusija sprovodi vojnu specijalnu operaciju u Ukrajini od 24. februara 2022. godine. Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je njen zadatak „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Prema rečima predsednika, krajnji cilj operacije je oslobađanje Donbasa i stvaranje uslova koji garantuju bezbednost Rusije. Putin je ranije rekao da Zapad pokušava da stvori antirusku enklavu u Ukrajini za raspad Rusije i pokrenuta je specijalna operacija da se to spreči.

Kako je primetio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, SAD i NATO su direktno uključeni u sukob u Ukrajini, „uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku osoblja... na teritoriji Velike Britanije, Nemačke, Italije i drugih zemalja“.

Moskva je više puta nagovestila da je spremna za pregovore, ali je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Vladimir Zelenski je ranije na G20 rekao da „neće biti Minska-3”. Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov rekao je za RIA Novosti da takve reči „apsolutno potvrđuju” stav Kijeva o nespremnosti da pregovara.

BONUS VIDEO: TO MOGU SAMO ŽENE - Vidite kako su sestrice štitile inkubatore dok je zemljotres razarao Tursku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ROLAN GAROS UVEO VELIKU PROMENU: Novak Đoković je oduševljen!