RATNI NAPORI EU: Brisel pozvao zemlje članice da obezbede više municije Ukrajini iz svojih zaliha

Tanjug

21. 02. 2023. u 15:31

EVROPSKA unija pozvala je danas zemlje članice da obezbede više municije Ukrajini iz svojih zaliha, kao i iz svih porudžbina oružja koja možda treba da im pristignu, kako bi pomogle poraz ruskih snaga u Ukrajini.

РАТНИ НАПОРИ ЕУ: Брисел позвао земље чланице да обезбеде више муниције Украјини из својих залиха

Foto Tanjug/AP

Prema nekim procenama, Ukrajina ispaljuje i do 6.000 - 7.000 artiljerijskih granata dnevno, otprilike onoliko koliko mala evropska država naruči u mirnodopskoj godini, ali to je samo oko trećine broja koje Rusija koristi u prvih godinu dana rata, prenosi AP.

-Moramo hitno da delujemo, ono što je naša obaveza meri se u nedeljama, a ne u mesecima, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku u bezbednost Žozep Borelj.

Kaže da je u pismu poslatom ministrima odbrane zemalja članica EU pozvao da “daju prioritet Ukrajini” kada je reč o oružju i municiji.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski apelovao je na zapadne saveznike da ubrzaju vojnu podršku, upozoravajući da će odlaganja ići na ruku Rusiji kako se invazija približava godišnjici 24. februara, navodi AP.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će Alijansa uspostaviti šemu isporuka, kako bi pomogla Ukrajini da dobije zalihe koje su joj potrebne.

-Složili smo se da NATO treba da pomogne Ukrajini da razvije sistem nabavki koji je efikasan, transparentan i odgovoran. Ključni resursi moraju da stignu do Ukrajine pre nego što Rusija može da iskoristi zamah, rekao je Stoltenberg.

On je najavio da će se komisija eksperata uskoro sastati kako bi razgovarala o tome kako najbolje postupiti.

NATO veruje da je Rusija poslednjih nedelja pokrenula dugo očekivanu ofanzivu, podižući intenzitet napada na istoku Ukrajine i istovremeno jačajući snage na jugu, dok su zvaničnici naveli da će Ukrajina verovatno pokrenuti sopstvenu kontraofanzivu na proleće, navodi AP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije