NIŠTA OD BORBENIH AVIONA? Italija u problemu - Isporuka Ukrajini je trenutno nemoguća

Srna

21. 02. 2023. u 12:35

ISPORUKA italijanskih borbenih aviona Ukrajini u ovom trenutku izgleda "gotovo nemoguća", jer je potrebna veća koordinacija između saveznika u NATO-u po tom pitanju kako bi se izbegle isporuke različitih modela za koje bi bila potrebna dodatna obuka ukrajinskih trupa, izjavio je italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

НИШТА ОД БОРБЕНИХ АВИОНА? Италија у проблему - Испорука Украјини је тренутно немогућа

Foto: Printskrin/Jutjub/KNIGHT FLIGHT VIDEO

Pozivajući se na neimenovane izvore, italijanski dnevni list "Republika" objavio je ranije da bi Rim mogao da obezbedi do pet borbenih aviona, ali tek nakon sličnih koraka evropskih saveznika, pošto nije spreman na jednostrane postupke.

- Nismo razgovarali o tome, ali u ovom slučaju ćemo morati da koordinišemo sa saveznicima i da razumemo koje će lovce poslati, jer nema mnogo smisla slati različite modele u Ukrajinu, pošto tada postoji pitanje obuke pilota. Tako da mi se čini da je isporuka italijanskih aviona u Ukrajinu praktično nemoguća - rekao je Tajani za list "La Stampa".

Zapadne zemlje počele su sve više da pružaju Ukrajini raznovrsnu vojnu podršku, uključujući protivtenkovske rakete i mine, haubice, bacače granata, minobacače i oklopna vozila, nakon što je Rusija započela specijalnu vojnu operaciju u februaru prošle godine. Države NATO-a su se krajem prošlog meseca saglasile da isporuče tenkove u Kijev u nastojanju da se Ukrajini obezbedi neophodna oprema za moguću kontraofanzivu kasnije tokom godine, prenosi RIA.

Kijev već neko vreme traži od SAD i drugih saveznika u NATO-u borbene avione za jačanje svojih snaga u okolnostima ruske specijalne vojne operacije. Do sada su Vašington i neke evropske zemlje oklevale da Kijevu obezbede avione, usredsređujući se umesto toga na druge vrste vojne podrške.

BONUS VIDEO: ZADAH SMRTI SE OSETIO SVUDA: Spasilac iz Srbije o paklu Turske i spasavanju nesrećnih ljudi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZAUSTAVITE SE: Guteres - Krajnje je vreme da se zaustavi opasan krug odmazdi na Bliskom istoku