NIŠTA OD BORBENIH AVIONA? Italija u problemu - Isporuka Ukrajini je trenutno nemoguća

Srna

21. 02. 2023. u 12:35

ISPORUKA italijanskih borbenih aviona Ukrajini u ovom trenutku izgleda "gotovo nemoguća", jer je potrebna veća koordinacija između saveznika u NATO-u po tom pitanju kako bi se izbegle isporuke različitih modela za koje bi bila potrebna dodatna obuka ukrajinskih trupa, izjavio je italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

НИШТА ОД БОРБЕНИХ АВИОНА? Италија у проблему - Испорука Украјини је тренутно немогућа

Foto: Printskrin/Jutjub/KNIGHT FLIGHT VIDEO

Pozivajući se na neimenovane izvore, italijanski dnevni list "Republika" objavio je ranije da bi Rim mogao da obezbedi do pet borbenih aviona, ali tek nakon sličnih koraka evropskih saveznika, pošto nije spreman na jednostrane postupke.

- Nismo razgovarali o tome, ali u ovom slučaju ćemo morati da koordinišemo sa saveznicima i da razumemo koje će lovce poslati, jer nema mnogo smisla slati različite modele u Ukrajinu, pošto tada postoji pitanje obuke pilota. Tako da mi se čini da je isporuka italijanskih aviona u Ukrajinu praktično nemoguća - rekao je Tajani za list "La Stampa".

Zapadne zemlje počele su sve više da pružaju Ukrajini raznovrsnu vojnu podršku, uključujući protivtenkovske rakete i mine, haubice, bacače granata, minobacače i oklopna vozila, nakon što je Rusija započela specijalnu vojnu operaciju u februaru prošle godine. Države NATO-a su se krajem prošlog meseca saglasile da isporuče tenkove u Kijev u nastojanju da se Ukrajini obezbedi neophodna oprema za moguću kontraofanzivu kasnije tokom godine, prenosi RIA.

Kijev već neko vreme traži od SAD i drugih saveznika u NATO-u borbene avione za jačanje svojih snaga u okolnostima ruske specijalne vojne operacije. Do sada su Vašington i neke evropske zemlje oklevale da Kijevu obezbede avione, usredsređujući se umesto toga na druge vrste vojne podrške.

BONUS VIDEO: ZADAH SMRTI SE OSETIO SVUDA: Spasilac iz Srbije o paklu Turske i spasavanju nesrećnih ljudi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

OVO UOPŠTE NISU OČEKIVALI: Nikola Jokić šokirao saigrače usred NBA finala