"AMERIKA JE UZ VAS": Evo šta je Bajden poručio Ukrajincima uoči godišnjice rata

Novosti online

20. 02. 2023. u 12:47

"AMERIKA je uz vas, i svet je uz vas", poručio je američki predsednik Džo Bajden Ukrajini u govoru tokom današnje iznenadne posete toj zemlji.

АМЕРИКА ЈЕ УЗ ВАС: Ево шта је Бајден поручио Украјинцима уочи годишњице рата

FOTO: AP/Tanjug

Američki predsednik je rekao da se "živopisno seća" početka rata - čija će godišnjica biti obeležena u petak, 24. februara - kada je ukrajinski lider Volodimir Zelenski prijavio eksplozije u Kijevu.

- Godinu dana kasnije, Kijev stoji i Ukrajina stoji, demokratija stoji. Amerikanci su uz vas i svet je uz vas - rekao je Bajden.

On je dodao da ima "svako uverenje" da će Ukrajina pobediti Rusiju u "najvećem kopnenom ratu u Evropi za tri četvrtine veka".

U svom govoru, Bajden se prisetio kako su on i Zelenski razgovarali telefonom dok su "ruski avioni bili u vazduhu, a tenkovi išli preko granice".

- Rekli ste mi da možete da čujete eksplozije u pozadini. Nikada to neću zaboraviti. Svet se tada spremao da se promeni - rekao je on, podsećajući šta ga je Zelenski zamolio da uradi u tom telefonskom razgovoru: "Okupite svetske lidere. Zamolite ih da podrže Ukrajinu".

- Rekli ste da ne znate kada ćemo ponovo moći da razgovaramo. Te mračne noći pre godinu dana, svet se bukvalno u to vreme pripremao za pad Kijeva. Možda čak i kraj Ukrajine. Godinu dana kasnije, Kijev stoji i Ukrajina stoji. Demokratija stoji - poručio je on.

Bajden je dodao da mu je Kijev "ukrao deo srca".

Bajden je ranije osudio "varvarsku“ rusku invaziju.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: VEŽBE U RATNIM USLOVIMA: Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SNIMAK SUKOBA! Tuča u Areni - Naneli i Lazarević u klinču, evo kako se sve desilo (VIDEO)