KAKO JE BAJDEN DOŠAO U UKRAJINU? Putovanje obavijeno velom tajne, poseta iznenadila ceo svet

Novosti online

20. 02. 2023. u 12:52

AMERIČKI predsednik Džo Bajden stigao je vozom u današnju, nenajavljenu posetu Kijevu, objavio je dopisnik Fajnenšel tajmsa Kristofer Miler.

КАКО ЈЕ БАЈДЕН ДОШАО У УКРАЈИНУ? Путовање обавијено велом тајне, посета изненадила цео свет

Foto: Profimedia/Ilustracija

Putovanje je bilo obavijeno velom tajne iz bezbednosnih razloga. Predsednički avion je juče tokom noći napustio vazdušnu bazu Endruz u Merilendu. Novinarima u njegovoj pratnji nije bilo dozvoljeno da ponesu svoju opremu.

Putovanje nije bilo najavljeno u Bajdenovom javnom rasporedu aktivnosti, a zvaničnici Bele kuće su tokom protekle nedelje više puta govorili da poseta Ukrajini ne dolazi u obzir.

Njujork tajms prenosi da je Bajden u Kijev stigao vozom. Vožnja od poljske granice do Kijeva trajala je nekoliko sati. NIT ovu posetu opisuje kao "demonstraciju rešenosti Bajdenove administracije".

Bajden je u Kijev stigao u 8 časova po lokalnom vremenu, a sačekala ga je američka ambasadorka u Ukrajini Bridžit Brink. Kolona vozila stigla je u Marinsku palatu, zvaničnu rezidenciju ukrajinskog predsednika, nešto posle 8.30 časova po lokalnom vremenu. Njega su dočekali predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i njegova supruga Olena Zelenska.

Dok je Džo Bajden šetao ulicama Kijeva, prestonicom je odjeknuo zvuk sirena za vazdušni napad.

Bela kuća je ranije saopštila da će Bajden sutra početi dvodnevnu posetu Poljskoj da bi obeležio godinu dana od ruske invazije na Ukrajinu.

Bajden je obećao dodatnih pola milijarde dolara američke pomoći Ukrajini, tokom sastanka sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim.

U saopštenju Bele kuće navodi se da je Bajden takođe najavio još jednu isporuku kritične opreme, uključujući artiljerijsku municiju, protivoklopne sisteme i radare za vazdušno osmatranje, kao i dodatne sankcije protiv kompanija i elita koje pokušavaju da pomognu rusku ''ratnu mašineriju''.

- Tokom prošle godine, Sjedinjene Države su izgradile koaliciju nacija od Atlantika do Pacifika kako bi pomogle u odbrani Ukrajine uz neviđenu vojnu, ekonomsku i humanitarnu podršku – i ta podrška će trajati - navodi se u saopštenju. Bajden je ocenio da je Putin, kada je započeo ''svoju invaziju'' prošle godine, mislio da je Ukrajina slaba i da je Zapad oslabljen, ali da je pogrešio.

- Godinu dana kasnije, Kijev opstaje. I Ukrajina opstaje. Demokratija opstaje - rekao je Bajden tokom sastanka sa Zelenskim, koji je održan uoči godišnjice od početka ruskog napada na Ukrajinu, prenosi AP.

Zelenski je Bajdenu rekao da je njegova poseta "izuzetno važan znak podrške svim Ukrajincima", dodaje Rojters.

BONUS VIDEO: UNAPREĐENI TORNADO-G SISTEM NA BOJNOM POLjU - Rusi koriste višecevne bacače u zoni ratnih dejstava

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)