RAT U UKRAJINI: Ruske trupe probile front, VSU se povukao 3 km; Žestoke borbe za Bahmut VSU šalje pojačanja (FOTO,VIDEO)

Novosti Onlajn

15. 02. 2023. u 06:58 >> 00:21

RAT u Ukrajini 357. dan. Ukrajinske snage prebacuju svoje jedinice kod Artjomovska, kako bi sprečile da grad bude opkoljen. Francuska i Italija isporučiće Kijevu nove PVO sisteme. Kijev priprema lažne dokaze o tome da je ruska vojska „ukrala“ radioaktivni materijal iz Černobiljske nuklearne elektrane.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руске трупе пробиле фронт, ВСУ се повукао 3 км; Жестоке борбе за Бахмут ВСУ шаље појачања (ФОТО,ВИДЕО)

FOTO: AP/Tanjug

Kornetom po bunkeru VSU

Odeljenje protivtenkovskog raketnog sistema „Kornet“ Oružanih snaga RF uništio je osmatračnicu ukrajinskih militanata u pravcu Avdijevke, javlja dopisnik RIA Novosti.


Osmatračnicu ukrajinskih trupa izračunala je ruska izviđačka grupa. Neprijateljski objekat je uništen preciznim udarom protivtenkovske vođene rakete.

Objektivna kontrola poraza izvršena je uz pomoć savremenog ruskog optičko-elektronskog kompleksa „Ironija“.

 

Neuspeh NATO u podršci Ukrajine

Priznanje Nemačke da će Ukrajina dobiti manje tenkova nego što je obećano ukazuje na neuspeh u podršci ukrajinskim oružanim snagama, napisao je kolumnista Blumberga Arne Delfs

Foto Tanjug/AP

 

SAD se oštro protive slanju aviona Kijevu

Administracija predsednika SAD se oštro protivi slanju borbenih aviona u Ukrajinu, rekla je američka ambasadorka pri NATO-u Džulijan Smit televiziji Si-En-En.

Ona je, međutim, napomenula da svaka zemlja alijanse ima pravo da sama odluči „koji doprinos želi da da” onome što se dešava u Ukrajini.

Foto: Boris Roessler/dpa via AP, file


Uzbuna u više delova Ukrajine

U Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna uzbuna, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske vojne uprave Sergej Lisak.

Kako je napisao na svojoj stranici na telegramu, bespilotne letelice-kamikaze kreću se ka regionu. Paralelno s tim, sirene za uzbunu čuju se i u delu Zaporoške oblasti koju kontrliše Kijev. Eksplozije u Hersonu.
 

Dodatnih 9,9 milijardi dolara Kijevu

Amerika će izdvojiti dodatnih 9,9 milijardi dolara Ukrajini za pomoć budžetu, saopštila je direktor uprave Stejt department za pružanje pomoći drugim državama Dafna Rejd na konferenciji za štampu.

Prema Rendovim rečima, SAD su do sada u ove svrhe izdvojile 13 milijardi dolara.

 

Probijen front u Lugansku

Rusija je danas saopštila da je na dve lokacije probila ukrajinske odbrambene linije na istočnom frontu, kao i da su se ukrajinske snage povukle pred napadima na području Luganska.

-Tokom ofanzive, ukrajinske trupe su se nasumično povukle na rastojanje do tri kilometra od prethodno okupiranih linija, saopštilo je ministarstvo putem aplikacije za razmenu poruka Telegram.

Ministarstvo nije preciziralo u kom delu Luganske oblasti je došlo do ofanzive. Iz kancelarije ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog saopšteno je da su snage Kijeva odbile neke ruske napade u Lugansku, ali je dodala da je situacija u regionu i dalje teška.

Foto Tanjug/AP

Lažni zločin "vagnerovaca" - pogubljeni najamnik živ

Ruski plaćenik i pripadnik grupe Vagner, koji je ranije navodno pogubljen maljem zbog dezertiranja, što se moglo navodno videti na snimku koji se ove sedmice pojavio u medijima, pojavio se danas nepovređen u intervjuu u kojem je govorio o vremenu koje je proveo u ukrajinskom zarobljeništvu.

Foto: Profimedia/Ilustracija/Javno vlasništvo

Osnivač Vagnera Jevegenij Prigožin, saopštio je na snimku objavljenom na Telegramu da je vojnik za kojeg se mislilo da je pogubljen, identifikovan kao Dmitrij Jakuščenko, i da je uhvaćen nakon što se izgubio na liniji fronta, ali da je ubrzo pušten u razmeni zarobljenika, i da je Vagneru doneo ''vredne informacije o neprijateljskim operacijama''.

Soledarski pravac: Žestoker borbe za Bahmut, VSU može da upadne u “kotao” (MAPA)


Severno od Bahmuta, jurišni odredi Vagnerovog PMC-a napredovali su na južnu periferiju Paraskovijevke. Napad na predgrađe Bahmuta dolazi sa tri strane - Blagodatnog, Krasne Gore i oblasti Stupke.

U isto vreme, ruske jedinice su probile liniju odbrane Oružanih snaga Ukrajine u blizini autoputa Bahmut-Slavjansk, uspostavivši kontrolu nad delom puta i izbacile Oružane snage Ukrajine u pravcu Zaliznjanskog. Pored toga, pripadnici ukrajinskih formacija izveštavaju o borbi na periferiji Berhovke.

Ilustracija telegram rybar

Do sada, Oružane snage Ukrajine i dalje imaju logističku vezu preko Berhovke, međutim, napredovanje „vagnerovaca“ do sela i napad na severne regione sa više strana može da omogući da ukrajinske jedinice u Paraskovjevki i okolini budu okružene u mini kotao.

U Bahmutu pripadnici ukrajinskih formacija odbijaju napredovanje „vagnerovaca” na istočnu i jugoistočnu periferiju grada. Borbe se nastavljaju i u oblasti Budenovke, gde Oružane snage Ukrajine obuzdavaju pritisak.

Iz Sumske oblasti do 22. februara očekuje se dolazak još jedne čete mobilisanih, čiji je zadatak da zadrži Bahmut do 24. februara. Vlasti u Kijevu nameravaju da tempiraju zadržavanje garnizona do datuma početka rata kako bi podigle moral.

Zapadno od Bahmuta formira se poseban streljački bataljon, čije će se snabdevanje vršiti na račun jedinica koje su rasformirane zbog gubitaka.

U sektoru Soledara, jurišni odredi su oslobodili nekoliko položaja na liniji Vasjukovka-Razdolovka. Pripadnici 10. brigade “Edelvajs” povukli su se u rezervne linije.

Borbe se nastavljaju u blizini autoputa od Konstantinovke do Krasnoga na jugozapadu. Oružane snage Ukrajine pokušale su u kontranapad vazdušno-desantnih jedinica. Na periferiji Krasnoja zabeleženi su intenzivni sukobi.

 

Eksplozija u Harkovskoj oblasti

Eksplozije su odjeknule u blizini grada Volčansk, u Harkovskoj oblasti, na istoku Ukrajine, prenosi portal Strana.

Uzroci eksplozija nisu saopšteni. Upozorenje o vazdušnom napadu u Ukrajini nije bilo objavljeno.

 

Kijev i zemlja iz NATO zajedno proizvode granate

Ukrajinska fabrika namenskih proizvoda Ukroboronprom saopštila je danas da je sa jednom srednjoevropskom državom članicom NATO pokrenula zajedničku proizvodnju artiljerijskih granata i drugog naoružanja i vojne opreme.

Foto Tanjug/AP

 

Prigožin o padu Bahmuta

Grad Artjomovsk može biti opkoljen u martu-aprilu ove godine, sve će zavisiti od isporuka teškog naoružanja Kijevu, rekao je novinarima Evgenije Prigožin, osnivač grupe Vagner.

Foto: Printskrin

 

Rusija traži sednicu SB UN zbog ekplozija na gasovodu

Rusija je zatražila sednicu Saveta bezbednosti UN za 22. februar u vezi sa novim informacijama o eksplozijama na gasovodima Severni tok, napisao je na svom telegram kanalu Dmitrij Poljanski, prvi zamenik predstavnika Ruske Federacije pri Svetskoj organizaciji.

Snimak borbi kod Avdejevke

Selo Novoselovka Vtoraja se nalazi u niziji. Naši borci zauzeli su najbližu visinu. Iznad je i dalje položaj VSU, prenosi rt.com.

Situacija na ovom sektoru fronta je prilično komplikovana, već više od šest meseci vode se žestoke pozicione borbe.

 

Kijev sprema ofanzivu u Zaporoškoj oblasti?

Ukrajinska vojska šalje nove jedinice na liniju razdvajanja u Zaporoškoj oblasti, saopštio je Sputnjiku član glavnog saveta regionalne administracije Vladimir Rogov.

"Borci Oružanih snaga Ukrajine dovlače dodatne rezerve na liniju razdvajanja u Zaporoškoj oblasti. Za to postoji više razloga: može biti priprema za prolećnu ofanzivu ili, obrnuto, strah da će naša armija preći u ofanzivu“, rekao je Rogov.

FOTO: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, sada ukrajinska vojska u Zaporoškoj oblasti broji oko 25 hiljada ljudi. Za manje od nedelju dana, prebačeno je na ovaj deo fronta oko 5.000, rekao je Rogov.

Bitka za Mariinku: Ruske snage promenile taktiku (MAPA)

U Marinci se nastavljaju borbe unutar samog grada. Napredovanje duboko u stambeni razvoj kroz aveniju Družbi je postepena zbog prisustva opremljenih utvrđenih područja u višespratnim zgradama.

U ovom trenutku, ruske trupe su promenile taktiku napada na Marijinku, prelazeći na obuhvatanje ukrajinskih uporišta sa juga i severa. U zoni fabrike za popravku guma gotovo je završeno čišćenje teritorije preduzeća i počelo je napredovanje do ulice Čapajeva.

Severno od grada, Oružane snage RF potisnule su konsolidovane jedinice 79. vazdušno-desantne brigade i terirorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine sa položaja na poljima istočno od farmi i svinjca, napredujući iz Geološke ulice ka jedinicama VSU ukopanih u rejonu skladišta.

Ilustracija telegram rybar

Pored toga, vojnici Oružanih snaga RF poboljšali su svoju taktičku situaciju kod Krasnogorovke i Pobede izvodeći uspešan juriš na položaje padobranaca 79. brigade. Zbog toga je deo snaga povučen sa prednjih položaja na rezervni.

Borbe za Mariinku traju već nekoliko meseci, potiskivanje Oružanih snaga Ukrajine iz grada je komplikovano u gustim urbanim delovima. To je razlog za aktivaciju na jugu i severu grada. Teoretski, ovo bi moglo da omogući da se sa dve strane opkoli veliko utvrđeno područje i primoraju ukrajinske formacije da napuste svoje položaje.

 

Sporazum Rusije i Irana

Postignut je dogovor o kupovini više od 100.000 komada artiljerijske i minobacačke municije od Irana. Skladišta u Iranu imaju velike zalihe granata od 122 mm za haubice D-30 i MLRS BM-21 Grad. U toku su aktivni pregovori o nabavci metaka kalibra 152 mm.

Takođe i sporazumi o transferima tehmologija.

Foto: Tanjug/Sepahnews via AP

Kijev dobija 200 miliona funti od MMF-a

Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će Kijev dobiti prvi paket vojne pomoći od preko 200 miliona funti iz Međunarodnog fonda za pomoć Ukrajini.

- Prvi paket opreme usaglasile su Velika Britanija, Holandija, Norveška, Švedska i Danska...  - ističe se u saopštenju i navodi da će paket obuhvatiti rezervne delove za tenkove i drugu vojnu tehniku, artiljerijsku municiju, bespilotne sisteme, opremu za radare, obaveštajnu tehniku i tehniku za nadzor.

To je saopšteno na sastanku ministara odbrane NATO u Briselu.

 

Stiže samo prva polovina "leoparda" iz Nemačke

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus izjavio je da će u Ukrajinu prvo biti isporučena samo polovina bataljona tenkova „leopard 2A6“.

 

FOTO: AP/Tanjug

Švajcarska: Nezakonito je Ukrajini predati zamrznuta sredstva Rusije

Švajcarska vlada je priznala da bi predaja zamrznutih sredstava Rusije Ukrajini bila nezakonita.

- Radna grupa pod rukovodstvom Federalne pravosudne uprave došla je do zaključka da konfiskacija privatnih ruskih aktiva nije zakonita prema postojećem zakonodavstvu. Takva mera bi bila u suprotnosti sa ustavnim garancijama - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu švajcarskog Saveznog veća.

Kako se navodi, konfiskacija ruskih rezervi i pooštravanje pravnih normi prema onima koji zaobilaze sankcije sada se razmatraju na međunarodnom nivou i Švajcarska pomno prati razvoj situacije.

Bez obzira na sve to, švajcarske vlasti su obećale da će nastaviti da podržavaju Ukrajinu.

Podsetimo, Švajcarska se pridružila praktično svim antiruskim sankcijama koje je uvela EU. Vlasti u Bernu su blokirale ruske aktive u vrednosti od 8,1 milijardi evra, banka „Kredi Svis“ još 19 milijardi. Procenjuje se da obim ruskih sredstava registrovanih u toj zemlji dostiže 50 milijardi dolara.

 

Sa današnjeg brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

U donjeckom pravcu likvidirano je 190 ukrajinskih vojnika, uništena haubica „MSTA-B“ i sistem M777 američke proizvodnje

Ruske snage likvidirale su osam grupa ukrajinskih diverzanata u Harkovskoj oblasti i LNR

Na potezu ka Kupjansku ukrajinska vojska izgubila 100 vojnika

U južno-donjeckom i zaporoškom pravcu ruske snage nanele su poraz protivniku kod Ugljedara i Novosjolke, gubici Kijeva: preko 60 vojnika, dva tenka i četiri borbena vozila pešadije

U pravcu ka Krasnom Limanu poražene su mehanizovane i vazdušno-desantne jedinice ukrajinske vojske, likvidirano je 65 vojnika

Ruska artiljerija je u poslednja 24 sata u hersonskom pravcu uništila samohodni top „gvozdika“ i haubicu D-30

 

Zapad zakasnio sa pomoći ukrajinskim snagama u Artjomovsku

Zapad je, uprkos svim planovima, zakasnio sa pomoći ukrajinskim trupama u Artjomovsku, piše „Njujork tajms“.

- Kakve god planove da saveznici Ukrajine postignu do kraja sastanaka, koji će se završiti u sredu, jasno je da će biti kasno da se pomogne gradu Bahmutu - navodi se u članku.

List podseća da je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pre sastanka izjavio da trenutna stopa potrošnje municije u Oružanim snagama Ukrajine „mnogo puta premašuje“ stopu proizvodnje granata.

U utorak su u sedištu NATO-a u Briselu održani sastanci ministara odbrane zemalja Alijanse i kontakt grupe za Ukrajinu.

 

Borelj: Ne razumem one koji su za prekid isporuka oružja Kijevu

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je poslanicima EP da ne razume one koji žele da obustave vojne isporuke Ukrajini zarad postizanja mira.

- Neki ljudi misle da je rešenje da se zaustave vojne isporuke Ukrajini. Iskreno, ja ovo ne razumem... Ne razumem takvu naivnost levice, imam prijatelje koji tako misle - rekao je Borelj.

Đozep Borelj / Foto EPA

On je pozvao takve ljude „da shvate da prekid isporuka Ukrajini neće dovesti do prekida borbenih dejstava od strane Rusije“.

- Pogibija svake osobe nanosi mi veliku bol, kao i vama. Ali ako želimo da se rat brže završi, onda nam je za ovo potrebna ne manja, već veća i brža pomoć Ukrajini - zaključio je Borelj.

 

Formiraće se posebna grupa za zamrznuta sredstava Rusije

Ambasadori država EU postigli su dogovor o formiranju specijalne radne grupe koja će se baviti primenom zamrznutih sredstava Rusije za potrebe Ukrajine, saopštilo je predstavništvo Švedske koja trenutno predsedava EU.

Rusi pogodili parking ukrajinskih trupa u Hersonu

Ruski artiljerci pogodili su parking ukrajinskih trupa u Hersonu. Uništeno je osam automobila i ubijeno 12 ukrajinskih vojnika, saopštio je izvor upoznat sa situacijom.

- Noćas je izveden artiljerijski napad na parking jedne od jedinica Oružanih snaga Ukrajine koja se nalazi u industrijskoj zoni grada Hersona, usled čega su neprijateljski gubici osam jedinica automobilske tehnike, 12 poginulih vojnika Oružanih snaga Ukrajine, petoro ranjenih - rekao je sagovornik agencije.

 

11 milijardi evra vrednost sankcija Rusiji

Šefica EK Ursula fon der Lajen izjavila je da Brisel predlaže nove sankcije protiv Rusije u vrednosti od 11 milijardi evra.

Predlog je da se protiv Rusije uvedu izvozne sankcije, tj. da se zabrani isporuka elektornike za proizvodnju dronova i helikoptera.

Istovremeno, šef evropske diplomatije Žozep Borelj pozvao je evropske države da „pronađu u skladištima tenkove za Ukrajinu“.

Borelj je rekao i da isporuke naoružanja Ukrajini i diplomatski napori mogu da idu paralelno.

 

Priveden borac puka "Azov"

Pripadnici Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB) priveli su u Rostovu na Donu borca puka „Azov“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) koji je ušao u Rusiju pretvarajući se da je izbeglica.

- Suzbijeno je protivpravno delovanje državljanina Ukrajine, koji je član terorističke organizacije zabranjene u Rusiji – ukrajinskog neonacističkog puka 'Azov' - navodi se u saopštenju FSB.


Prema informacijama istrage, on se pridružio puku 2016. godine i učestvovao je u „maršu nacija“ koji su ukrajinski neonacisti organizovali u Kijevu. Nakon toga je došao u Rusiju pod maskom izbeglice i pokušao da se legalizuje. FSB navodi da je u Rostovu na Donu „vodio propagandu terorističke organizacije među mladima“.

U mestu prebivališta pronađeni su i oduzeti agitacioni materijali za i simboli „Azova“. Protiv njega je pokrenut krivični postupak za učešće u aktivnostima terorističke organizacije.

 

Šesti paket pomoći od Italije

Italija je odobrila šesti paket vojne pomoći Ukrajini, rekao je ministar spoljnih poslova te zemlje Antonio Tajani.

- Parlament je odobrio isporuku, tokom proteklih nekoliko nedelja usvojili smo šesti paket. Ministar odbrane Gvido Krozeto i ja smo detaljno govorili o tom paketu na sednici parlamentarnog odbor za bezbednost - rekao je on u intervjuu „Republici“.

Italija, kako je rekao, zajedno sa Francuskom radi na tome da se Ukrajini što pre isporuči raketni sistem Samp/T. Novi paket pomoći nije u planu.

 

Rusi oslobađaju Harkov

Oko 20 naselja Harkovske oblasti je pod ruskom kontrolom, vode se žestoke borbe, izjavio je načelnik oblasne administracije Vitalij Gančev.

Gančev je dodao da će ruska vojska oslobađati sva naselja Harkovske oblasti koja su bila pod kontrolom Rusije do septembra.

Prema njegovim rečima, Služba bezbednosti Ukrajine organizovala je punkt u selu Ševčenkovo Kupjanskog okruga Harkovske oblasti kako bi popunila rezerve u svojim redovima.

 

Snimci evakuacije iz Artjomovska

Ukrajinski portal „Strana“ piše da se iz Artjomovska iznose arhive državnih institucija.

- Iz Bahmuta se iznose arhive državnih institucija - piše list, pozivajući se na ukrajinskog dobrovoljca Vjačeslava Iljčenka, ali se ne precizira ko tačno iznosi dokumente. Portal je objavio snimak koji je navodno snimio dobrovoljac, na kojem se vidi kako se dokumenti iz gradskog odeljenja za obrazovanje utovaruju u minibus. Dokumenta se prebacuju kroz razbijen prozor i unose u vozilo.

Stiže američka tehnika za Ukrajinu

Na društvenim mreža pojavili su se snimci iz nemačke luke Bremerhafen, gde stiže američka vojna tehnika za Ukrajinu. U luci se nalazi 60 borbenih vozila pešadije „bredli“ i 280 jedinica druge tehnike.

Vagner počistio Ukrajince u Artjomovsku 

Borac grupe „Vagner“ ispričao je da je tokom juriša na Artjomovsk u Donjeckoj Narodnoj Republici u protekla tri dana uništeno nekoliko neprijateljskih oklopnih vozila.

- Pre nekoliko dana naše snage pogodile su jedan tenk, prekjuče je pogođeno borbeno vozilo pešadije sa naših položaja preko reke, a juče je uništeno samohodno oruđe, kalibar nije preciziran, ali posade protivtenkovskih raketnih sistema uspešno su pogodile ove ciljeve - rekao je on.

Prema njegovim rečima, ukrajinske snage premeštaju novu tehniku i jedinice prema Artjomovsku.

On je istakao da ukrajinska komanda ulaže sve napore da spreči opkoljavanje grada. Da bi to uradio, Kijev prebacuje nova oklopna vozila i jedinice u sam grad i predgrađa.

Uprkos žestokom otporu, jurišne jedinice grupe „Vagner“ kreću se napred kako u samom gradu, tako i na njegovoj periferiji, dodao je borac.
 

Kijev evakuiše državne institucije iz Bahmuta

Kijev evakuiše državne institucije i preduzeća iz Časova Jara kod Artemovska (ukrajinski naziv – Bahmut) u Donbasu, rekao je vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- Tokom proteklog dana, od 00:00 14. februara do 00:00 15 februara, u posledicama granatiranja ukrajinskih oružanih snaga na teritoriju Donjecke Narodne Republike, povređeno je 5 civila - prenosi Telegram kanal glavnog štaba. Odeljenje je u utorak izvestilo da je tokom dana u ukrajinskom granatiranju u republici povređeno i pet civila.

Ukrajinci pokušavaju da preseku koridor ka Krimu i Hersonu

Ukrajinske trupe pokušaće da preseku kopneni koridor ka Krimu i Hersonskoj oblasti organizovanjem ofanzive u Zaporoškoj oblasti, Vladimir Rogov, predsednik pokreta „Mi smo sa Rusijom“, član Glavnog saveta administracije Zaporoška oblast.

- Naša vojska je svesna planova neprijatelja. Za ukrajinske militante ovde neće biti lake šetnje. Nekoliko linija odbrane u dubini je podignuto u regionu kako bi se sprečio proboj - rekao je izvor.

On je dodao da ukrajinske trupe sada nemaju dovoljno rezervi da organizuju ofanzivu.

Sada se nastavlja međusobno granatiranje na liniji dodira, nema kretanja trupa ni u jednom ni u drugom pravcu, zaključio je Rogov. Zaporoška oblast je postala subjekt Ruske Federacije nakon referenduma čije rezultate Kijev ne priznaje i nastavlja da granatira region. Danas je više od 70% teritorije regiona pod kontrolom Rusije, Oružane snage Ukrajine drže regionalni centar - grad Zaporožje.

 

BONUS VIDEO: VEŽBE U RATNIM USLOVIMA - Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu