LEOPARD TENKOVI ĆE GORETI: Šef PMC Vagner kazao kada bi Bahmut mogao da bude zauzet

P. Z. S. / rt.com

15. 02. 2023. u 17:34

RUSKE snage bi mogle da zauzmu Artjomovsk, koji se u Ukrajini naziva Bahmut, negde u martu ili aprilu, rekao je Evgenij Prigožin, šef privatne vojne grupe "Vagner", u intervjuu za RT u sredu.

ЛЕОПАРД ТЕНКОВИ ЋЕ ГОРЕТИ: Шеф ПМЦ Вагнер казао када би Бахмут могао да буде заузет

FOTO: AP/Tanjug


Prigožin je, međutim, primetio da je tajming teško predvideti jer Kijev i dalje dobija vojnu pomoć od zapadnih zemalja. On je dodao da bi isporuke zapadne vojne opreme, kao što su glavni borbeni tenkovi nemačke proizvodnje Leopard, mogli biti važan faktor u operaciji.

Ipak, šef Vagner grupe je rekao da će „100% naučiti kako da unište ove leoparde i da će 100% naučiti kako da ih spale“.

Prigožin je govorio i o tome zašto Kijev toliko insistira da se drži Artjomovska. On je rekao za RT da postoje tri glavna razloga.

Prvi razlog je, kaže Prigožin, politički, jer je bitka za Artjomovsk sada u suštini postala novi Staljingrad – grad u kojem se odigrala najbrutalnija bitka između sovjetskih i nacističkih snaga tokom Drugog svetskog rata i koji se pokazao kao prekretnica u rat.

Foto: Jutjub/boxwar/News23/Vikipedija

Jevgenij Prigožin

Artjomovsk sada doživljava ogromnu količinu artiljerijske vatre, rekao je on. „U Popasnoj, ako ispružite ruku, za samo 30-40 sekundi, bićete pogođeni gelerima. On je dodao da je u Artjomovsku intenzitet artiljerijske vatre 2 do 3 puta veći. „Neprijatelj ne štedi municiju, a mi treba da radimo isto“, rekao je on.

Drugi razlog za Ukrajinu je strateški, jer je grad, koji je deo ukrajinske odbrambene linije od 70 kilometara, stvorene nakon što je Kijev pokrenuo borbe u Donbasu 2014. godine, „dobro transportno i logističko čvorište za vojne operacije“, kaže šef Vagnera.

Treći razlog, prema Prigožinu, ima veze sa moralom. Dokle god Artjomovsk stoji, moral ukrajinske vojske će ostati visok, rekao je on. On je dodao da kijevske snage uglavnom održavaju dobar moral i da nije slučaj da su demoralisane i da su u bekstvu.

Grupa Vagner je bila na čelu ruskih napora da zauzme Artjomovsk – ključni grad na raskrsnici Donbasa koji je mesecima bio u intenzivnim borbama i koji je sada blizu opkoljavanja ruskih snaga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!