AKO RUSIJA POBEDI, KINA NAPADA TAJVAN: Putinov neprijatelj predviđa - "On ne greši često u tome"

Novosti online

15. 02. 2023. u 20:38

RUSKI oligarh i kritičar Vladimira Putina, Mihail Hodorkovski, upozorio je da će potencijalna ruska pobeda u Ukrajini ohrabriti Peking i dovesti do rata između Sjedinjenih Država i Kine oko Tajvana.

АКО РУСИЈА ПОБЕДИ, КИНА НАПАДА ТАЈВАН: Путинов непријатељ предвиђа - Он не греши често у томе

Foto: Mikhail Tereshchenko, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/AP Photo/Andy Wong, File/Shutterstock/Ilustracija

- Izgubljeni rat u Ukrajini je odskočna daska za rat u azijsko-pacifičkom regionu - upozorio je Hodorkovski u intervjuu za Vašington post iz Londona, gde trenutno živi.

- Morate da shvatite da kada veliki momak dobije udarac u lice, mnogi drugi momci će početi da sumnjaju da li je taj momak zaista toliko jak i žele da ga udare u zube. Ako SAD žele da uđu u rat u Aziji, onda je najbolji način da se to uradi da se pokaže slabost u Ukrajini - istakao je on.

Hodorkovski, kog je ruski predsednik Putin pomilovao 2013. godine posle decenije zatvora, tvrdi da su jačanje vojne pomoći Zapada Ukrajini i obezbeđivanje njene pobede jedini način da Sjedinjene Države izbegnu vojni sukob sa Kinom.

Hodorkovski bi trebalo da govori na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji ovog vikenda, zajedno sa još dvojicom ruskih opozicionara, bivšim svetskim šampionom u šahu Garijem Kasparovim i Julijom Navaljnom, suprugom Alekseja Navaljnog.

Rusija je odbila da učestvuje na prošlogodišnjoj konferenciji, koja je održana neposredno pre početka rata, rekavši da se događaj "pretvara u transatlantski forum" i "gubi svoju inkluzivnost i objektivnost".

Kristof Hojzgen, predsedavajući bezbednosne konferencije, rekao je da zvanični ruski predstavnici neće biti pozvani sve dok Putin "negira pravo Ukrajine na postojanje".

U intervjuu, Hodorkovski je rekao da Zapad sada ima izbor između tri puta u svojoj strategiji podrške Ukrajini. On smatra da sadašnja putanja, uprkos nedavnim dogovorima o nabavci tenkova, predstavlja samo ograničenu vojnu podršku i otvara put dugotrajnom ratu punom rizika.

On ističe da u trenutnoj situaciji ne postoje garancije da Ukrajina može dugoročno da održi sadašnji nivo žrtava, dok bi politički sporovi u Sjedinjenim Državama uoči predsedničkih izbora 2024. mogli da navedu zakonodavce da prekinu isporuke oružja i ekonomske pomoći.

- Ako Zapad veruje da Ukrajina ima dovoljno snage da nastavi da gubi 350 do 500 ljudi dnevno među poginulima i ranjenima i ako može da obezbedi garantovano i stalno snabdevanje oružjem i municijom, onda u redu. Ali ovo je veoma veliki rizik - dodao je on.

On smatra da bi Putin mogao da pokuša da odgovori "asimetrično" - destabilizacijom vlada u Africi, Evropi i na Bliskom istoku, kao i potencijalno na Zapadu.

Drugi put za zapadne zemlje bio bi brzo i značajno povećanje vojne pomoći koja bi uključivala slanje raketa dugog dometa i borbenih aviona kako bi se Ukrajini omogućilo da uništi ruske linije snabdevanja.

- Jedina stvar koja može da prelomi situaciju na ratištu je avijacija. Sve ostalo je sporedno - naglasio je bivši ruski oligarh.

On je svestan da je podrška Zapada Ukrajini daleko veća nego što su mnogi očekivali, ali tvrdi da "to ne negira činjenicu da Zapad mora da uradi mnogo više". Kao treću opciju koja je dostupna Zapadu, on navodi mogućnost da se Vašington i njegovi saveznici "okrenu i odu kao što su učinili u Avganistanu i Siriji i na drugim mestima".

- Putin je osoba koja razmišlja u retrospektivi i veruje da ako se nešto ranije desilo, često se ponovi na isti način u budućnosti. I ne greši često u tome. Razmišljajući retrospektivno, on vidi da svaki put kada započne mali, novi rat, to ume da konsoliduje društvo oko sebe, a Amerikance je video više puta - tvrdi Hodorkovski.

- Ali ako on sam uspešno završi operaciju u Ukrajini, onda mu patriote, koje su mu sada glavni izvor podrške, neće dozvoliti da stane i počinje sledeći rat - siguran je on. On dalje kaže da bi svaka pobeda Putina u Ukrajini takođe podstakla Kinu da se odlučnije kreće ka Tajvanu.

- Kada čujem od Amerikanaca koji kažu da moramo da biramo između pomoći Ukrajini i pomoći Tajvanu, jer ne možemo da obezbedimo oboje, to deluje tako primitivno da osećam da to mora da bude trik - rekao je on.

On pretpostavlja da bi svaki dogovor u kojem bi Ukrajina bila prinuđena da pristane na ustupanje teritorije ojačao poziciju jastrebova, na koje je ruski predsednik bio primoran da se osloni da bi dobio podršku javnosti za rat.

BONUS VIDEO: VEŽBE U RATNIM USLOVIMA - Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)