STOLTENBERG OTKRIO ŠTA SU DOGOVORILI NATO MINISTRI: SAD, Francuska, Nemačka i Norveška već donele odluke o važnom pitanju za Alijansu

Novosti online

15. 02. 2023. u 14:19

MINISTRI odbrane NATO-a dogovorili su se da povećaju proizvodnju naoružanja i da za to sarađuju sa kompanijama vojne industrije, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara odbrane NATO-a.

СТОЛТЕНБЕРГ ОТКРИО ШТА СУ ДОГОВОРИЛИ НАТО МИНИСТРИ: САД, Француска, Немачка и Норвешка већ донеле одлуке о важном питању за Алијансу

foto: Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Istovremeno, on je podsetio da je iscrpljivanje zaliha naoružanja Alijanse izazvala situacija u Ukrajini.

Prema Stoltenbergovim rečima, zemlje poput SAD, Francuske, Nemačke i Norveške već su donele odluke koje će povećati proizvodnju municije.

- Situacija se razvija u dobrom pravcu - rekao je on.

Generalni sekretar Alijanse je dodao da su se saveznici u NATO-u dogovorili o projektu prethodnog skladištenja i akumulacije municije i razmeštanja kopnenih PVO sistema.

- Saveznici su odobrili nove smernice za vojno planiranje. Ovo odražava realnost da živimo u opasnijem svetu: agresivno ponašanje Rusije, pretnja terorizmom i izazovi Kine - ocenio je Stoltenberg.

Stoltenberg je dodao da će odluka o novom obaveznom povećanju vojnih rashoda NATO-a biti doneta u julu na samitu Alijanse u Viljnusu.

- Zemlje NATO-a treba da razmatraju pokazatelj od 2 odsto BDP-a kao minimalni nivo svojih vojnih rashoda, a ne njihovu gornju granicu kao što je do sada bio slučaj - rekao je generalni sekretar Alijanse.

Podrška BiH, Gruziji i Moldaviji

Stoltenberg je saopštio i da su se ministri odbrane NATO-a složili da povećaju podršku Bosni i Hercegovini, Gruziji i Moldaviji kako bi one poboljšale svoje odbrambene sposobnosti.

- Ministri su razgovarali o posvećenosti naših partnera kao što su Bosna i Hercegovina, Gruzija i Moldavija. Dogovorili smo se da pojačamo individualnu podršku kako bismo povećali njihovu odbrambenu sposobnost - rekao je Stoltenberg.

Zaštita podvodne infrastrukture

Prema rečima Stoltenberga, u sedištu NATO će biti formirana koordinaciona grupa za zaštitu ključne podvodne infrastrukture.

- Diverzije na gasovodima ‘Severni tok’ skrenule su nam pažnju na problem ranjivosti. Ministri su se dogovorili da se predstavnicima vojski naloži da razmotre varijante zaštite - rekao je šef NATO.

O članstvu Ukrajine u NATO-u

Stoltenberg je dodao i da se stav o članstvu Ukrajine u NATO-u nije promenio.

- Ukrajini stav NATO-a ostao je nepromenjen. Više puta smo govorili da će Ukrajina postati članica Alijanse, ali sada smo fokusirani na to da Ukrajina pobedi u ratu. Jedini način da integrišemo Ukrajinu, da obezbedimo njeno kretanje ka evroatlantskoj saradnji je da Ukrajina nastavi da postoji kao suverena i nezavisna nacija - istakao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, Alijansa i dalje „radi na dugoročnoj osnovi, pomažući Ukrajini da pređe sa naoružanja, doktrina i standarda sovjetske ere na standarde NATO-a i poboljša kompatibilnost u pitanjima odbrane i bezbednosti“.

Sastanak ministara odbrane zemalja Severnoatlantske alijanse održan je 14-15. februara u Briselu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao