SADA JE I ZVANIČNO: Lancet uništio svoj prvi HIMARS američki višecevni raketni bacač u Ukrajini (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 05. 2024. u 19:03

RUSKA vojska uništila je višecevni raketni bacač HIMARS američke proizvodnje ukrajinskih snaga koristeći municiju Lancet po prvi put.

САДА ЈЕ И ЗВАНИЧНО: Ланцет уништио свој први ХИМАРС амерички вишецевни ракетни бацач у Украјини (ВИДЕО)

Foto telegram/solovjevlive

Lanser HIMARS je gađan oko dva kilometra od naselja Krasni Liman u pravcu Donjecka. Video snimak udara objavio je istaknuti ruski novinar Vladimir Solovjov na svom zvaničnom Telegram kanalu 28. aprila.

Sjedinjene Države su isporučile kijevskim snagama najmanje 39 lansera HIMARS od početka eskalacije sukoba u Ukrajini 2022. godine. Ovi sistemi su uglavnom naoružani GMLRS GPS vođenim raketama serije M30/M31, koje imaju domet veći od 70 kilometara.

Napominjemo da ovo nije prvi slučaj da je HIMARS MLRS uništeni u zoni sukoba u Ukrajini. Ruska vojska tvrdi da sve češće pogađa ukrajinske lansere HIMARS uz kako smo već navikli video potvrde.

Foto Tanjug/AP

Međutim, ovo su prvi dokumentovani pogodak HIMARS sistema upotrebom lutajuće municije Lancet.

Iako se do pre nekog vremena ovo oružje promovisalo praktično neranjivim. U poslednje vreme, zahvaljujući prvenstveno kvalitetnom radu izviđačkih UAV operatera, ovaj mit je potpuno razbijen.

U martu mesecu, saznali smo da je “još jedan lanser američkog HIMARS MLRS uništen u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini,” a vest je potvrdilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije. U resoru ne preciziraju u kom pravcu se to dogodilo, ali zato objavljuje snimak uništenja.

Na snimku smo tada videli kako lanser zauzima poziciju u šumskom pojasu. Međutim, u ovom trenutku je otkriva ruski izviđački dron. Nakon nekog vremena, lokacija višestrukog raketnog sistema M142 HIMARS je pogođena raketnim bacačem Tornado-S, koji se inače smatra pandanom američkog MLRS.

Ruska vojska prikazala je samo par dana pre ovog iznad još dva videa gde vidimo pogotke u dva lansera američkih MLRS HIMARS, koji se nalaze u sastavu ukrajinske vojske, u Hersonskoj oblasti. Pojašnjavalo se da je tada posada Iskander-M OTRK uspešno pogodila ciljeve.

Na internetu je takođe objavljen snimak likvidacije skupih zapadnih sistema.

LANCET LUTAJUĆA MUNICIJA

Lancet je razvila ZALA Aero Group, podružnica ruskog odbrambenog giganta Koncerna Kalašnjikov.

Kompanija proizvodi dve verzije lutajuće municije, Izdelije-52 sa izdržljivošću od 30 minuta i bojevom glavom od jednog kilograma i veću Izdelije-51 koja ima izdržljivost od 40 minuta i naoružana je bojevom glavom od tri kilograma.

Lutajuća municija, koju mnogi nazivaju i dronom, leti prema određenom području pomoću inercijalnog navigacionog sistema uz pomoć GLONASS-a. Po dolasku u područje, operater koristi ugrađeni elektro-optički sistem preko dvosmerne veze za prenos podataka da otkrije, prati i obeleži metu. Laserski sistem zatim kontroliše detonaciju bojeve glave.

Rusija je zabranila izvoz najuspesnijih kamikaza dronova lancet zbog predstojećih napada na Ukrajinu.

Ukrajinski pokušaji da zaustave Lancet vatrom protivvazdušne odbrane, elektronskim ratovanjem ili protivmerama često su se pokazali neuspešnim.

HIMARS UKRATKO

Sistem HIMARS proizvodi kompanija Lockheed Martin u Sjedinjenim Državama. Svoju smrtonosnu efikasnost dokazao je u ratu u Ukrajini.

HIMARS označava sistem visoko mobilne artiljerijske rakete (High Mobility Artillery Rocket System). HIMARS je montiran na točkovima i može ispaljivati različite vođene i nevođene rakete i projektile do dometa od otprilike 300 kilometara. Verzija koju je u početku dobijala Ukrajina, je modifikovana sa skraćenim dometom.

HIMARS je osmišljen da bude izuzetno pokretan i može se brzo rasporediti putem vazdušnog ili kopnenog transporta. Koristi ga američka vojska, američki marinci i neke međunarodne vojske pod komandom SAD. Sistem je korišćen u borbenim dejstvima u Avganistanu, Iraku i Siriji, kao i u podršci operacijama koje nazivaju humanitarnim.

Ukupno gledano, HIMARS je visoko efikasan i svestran artiljerijski sistem koji pruža preciznu vatrenu podršku na dugim daljinama za podršku kopnenim snagama u različitim operacijama.

Foto Tanjug/AP/printskrin tvzvezda.ru

Američki zvaničnici su u više navrata opisali sposobnost Ukrajine da integriše i primeni ovaj sisteme kao bitnu stavku na frontu, omogućavajući ukrajinskoj vojsci da napadne ruske komandne lokacije i skladišta snabdevanja daleko iza linija fronta.

Ruski odgovor na HIMARS je raketni sistem Tornado-S. Sličan je HIMARS-u ali može da pogodi protivničke pozicije na većim daljinama, unutar neprijateljskih teritorija.

Pored ruskog odgovora postoji i ukrajinski sistem za koji mnogi smatraju da je bolji od HIMARS-a. ”Oljha” (srpski Jova) je ukrajinski reaktivni višecevni raketni sistem (RSZO, MLRS) sa novom upravljivom municijom, a kreiran je korišćenjem nekih elemenata sovjetske MLRS 9K58 ”Smerč”.

Prošle godine Holandija se odlučila za PULS raketne sisteme tvrdivši da su sposobniji od HIMARS-a.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Poginuo Dmitrij Adajev