"RUSIJA ĆE POSTOJATI I POSLE RATA" Zapad ne može dalje u sukob zbog ruske privrede?

Novosti Onlajn

12. 02. 2023. u 07:11

RUSIJA nije glavni trgovinski partner Mađarske ali njena privreda je, bez obzira na to, jedna od presudnog značaja u svetu, ocenila je predsednik Mađarske Katalin Novak.

РУСИЈА ЋЕ ПОСТОЈАТИ И ПОСЛЕ РАТА Запад не може даље у сукоб због руске привреде?

Foto AP

- Rusija je postojala, postoji i postojaće, posle rata neće nestati i neće se potpuno raspasti. Ruska privreda je jedna od onih od presudnog značaja, onda podržava tesne veze sa zemljama izvan zapadnog sveta. U dugoročnoj perspektivi moramo to da uzmemo u obzir - rekla je Novak u intervjuu za izdanje „Portfolio“.

Ona je navela da Rusija do sada nije bila glavni ekonomski partner Mađarske i to neće biti ni u budućnosti jer Budimpešta radi na tome da smanji zavisnost od energenata iz Rusije i traži u svetu nove poslovne mogućnosti, privlačeći nove strane investitore.

Novak kaže da Mađarska računa na povratak pragmatičnoj saradnji kako sa SAD, tako i sa Kinom.

- Zapad i Istok ne mogu da idu u sukob, moramo da izbegnemo dalju eskalaciju, razmeštanje nuklearnog naoružanja, pokretanje razornog trećeg svetskog rata. I, takođe, treba da razmišljamo kako će se razvijati naši odnosi sa Ukrajinom i Rusijom dugoročno - zaključila je Novak.

Podsetimo, šef mađarske diplomatije Peter Sijarto je izjavljivao da ne podržava ideju novog Hladnog rata i „gvozdene zavese“ između Istoka i Zapada i da smatra da treba razvijati saradnju sa Azijom kako bi se u postojećoj geopolitičkoj situaciji ibegao ekonomski krah Evrope.

 

BONUS VIDEO: VEŽBE U RATNIM USLOVIMA - Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SRUŠIO SE RUSKI STRATEŠKI BOMBARDER: Pao nakon borbenog zadatka u Ukrajini, oglasilo se i ministarstvo