POČELA HAPŠENJA U TURSKOJ ZBOG LOŠE GRADNJE: Arhitekta pokušao da pobegne za Crnu Goru pa priveden na aerodromu

Đ.G.

10. 02. 2023. u 16:53

GLAVNI arhitekta stambenog kompleksa Ronesans Rezidans, koji je potpuno uništen nakon zemljotresa u turskoj provinciji Hataj, priveden je na istanbulskom aerodromu dok je pokušavao da odleti iz zemlje, objavio je list Sabah.

ПОЧЕЛА ХАПШЕЊА У ТУРСКОЈ ЗБОГ ЛОШЕ ГРАДЊЕ: Архитекта покушао да побегне за Црну Гору па приведен на аеродрому

Foto: Shutterstock

Turski ministar pravde Bekir Bozdag rekao je ranije da niko neće izbeći kaznu za nemar koji je doveo do urušavanja zgrada tokom razornog zemljotresa na jugoistoku zemlje.

- Glavni izvođač radova koji je dobio milione lira za prodaju 250 stanova u stambenom kompleksu (u nizu medija - arhitekta) Mehmet Jašar Čoskun priveden je na aerodromu Novi Istanbul dok je pokušavao da odleti za Crnu Goru . Zabrana napuštanja nametnuta je od strane istanbulskog generalnog tužioca - navodi se u publikaciji.

Stanovi u stambenom kompleksu, koji je završen 2012. godine, prodavani su po cenama od 1,5 miliona do 3 miliona lira (800.000 do 1,6 miliona dolara po kursu iz 2012. godine). Međutim, kuća, reklamirana kao "raj", nije mogla da izdrži udar stihije - svih 12 spratova se srušilo u trenu, piše list. Gde se nalazi Čoskunov brat, suvlasnik građevinske firme i inženjer, još nije utvrđeno, dok su braća 2017. godine preselila kancelariju u Crnu Goru.

Takođe u petak se saznalo da je oko 170 advokata podnelo tužbe protiv izvođača radova u nizu stambenih kompleksa u pokrajinama pogođenim katastrofom, tražeći da im se zabrani napuštanje zemlje.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni Rihterove skale pogodio je u ponedeljak ujutro jugoistočnu Tursku . Istog dana popodne dogodio se još jedan zemljotres jačine 7,6 stepeni Rihterove skale. Potresi, praćeni stotinama naknadnih potresa, osetili su se u 10 provincija zemlje i susednih država, uključujući Siriju . Broj žrtava zemljotresa u Turskoj dostigao je 19.388, a više od 77.000 je povređeno, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: POMOĆ U TRENU - Ruski EMERCOM spasioci spremni za polazak u Tursku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (2)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)