NADVIKIVANJE I NEGODOVANJE U FRANCUSKOJ SKUPŠTINI: Započela debata o osporavanoj penzionoj reformi - zakazani novi protesti

G. Čvorović/Od stalnog dopisnika: PARIZ

06. 02. 2023. u 18:40

U FRANCUSKOJ skupštini u ponedeljak popodne je u bučnoj atmosferi, nadvikavanjem i negodovanjem, započela debata povodom penzijske reforme koja predviđa povećanje godišta za odlazak u punu penziju sa 62 na 64 godine i koju ne podržava 70 odsto građana.

НАДВИКИВАЊЕ И НЕГОДОВАЊЕ У ФРАНЦУСКОЈ СКУПШТИНИ: Започела дебата о оспораваној пензионој реформи - заказани нови протести

Foto: G. Č.

Sednica je započela proceduralnom raspravom povodom reforme za koju je opozicija podnela preko dvadeset hiljada amandmana.

Skupština bi o predlogu zakona o penzijskoj reformi trebalo da raspravlja ove i sledeće sedmice, do 17. februara u ponoć. Zatim bi trebalo da se izjasni Senat, a sve da se završi do 26. marta.

Vladajuća stranka predsednika Makrona nema apsolutnu većinu u skupštini, pa pokušava da se u ovom slučaju osloni na desničarske republikance koji se slažu s jednim delom predloženog zakona. Ipak, većina još nije obezbeđena.

Francuski ustav omogućuje vlastima da neki zakon “proguraju” i bez saglasnosti poslanika, pozivajući se na član 49.3 koji to omogućuje, s tim što je posle toga vlada podložna izglasavanju poverenja.

Opozicija, međutim, do sada nije uspevala da se dogovori o izglasavanju nepoverenja, zbog podeljenosti krajnje levice i ekstremne desnice. Ipak, korišćenje pomenutog člana ustava u ovom slučaju moglo bi da predstavlja crvenu liniju oko ujedinjene pobune protiv vlasti.

Istovremeno, za utorak su zakazni treći po redu ulični protesti protiv penzijske reforme. Pretohdna dva su okupila preko milion ljudi na ulicama francuskih gradova. Četvrti protest zakazan je već za subotu.

BONUS VIDEO: 

UŽASNO: Zgrada u Dijarbakiru se ruši dok traje potraga za preživelima posle zemljotresa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOLIM VAS, POMOZITE MI! Umro 15-mesečni sin legendarnog sportiste - on ne može da dođe sebi od bola