VOJNI PENZIONERI "UČE" DELINKVENTE: Računa se da će stroj kroz tri programa biti jači za oko hiljadu mladih i problematičnih

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

05. 02. 2023. u 07:15

DA li bi maloletne delinkvente trebalo da prevaspitava vojska? Mogu li uniforma i stroga disciplina da vrate izgubljenu mladež na pravi put?

ВОЈНИ ПЕНЗИОНЕРИ УЧЕ ДЕЛИНКВЕНТЕ: Рачуна се да ће строј кроз три програма бити јачи за око хиљаду младих и проблематичних

Foto Tanjug/AP

U to, u svakom slučaju, veruju u francuskim ministarstima pravosuđa i armije, čiji su ministri Erik Dipon Moreti i Sebastijan Lekorni upravo potpisali sporazum koji će ponuditi ovakvo rešenje za rastuću maloletničku delinkvenciju u francuskom društvu.

Mladima s one strane zakona tako je predloženo da sami odluče da pronađu "inspiraciju" u krugu kasarni. Trista mladih koji se trenutno nalaze u popravnim domovima mogu dobrovoljno da se odluče za staž koji traje pet sedmica. Predviđeno je da obuku drže oficiri u penziji, kojima će stručnu podršku u radu pružati službenici iz jurisdikcije zadužene za zaštitu maloletnika.

Program između ostalog predviđa i dve nedelje života u priorodi. Ali, nije reč o "branju cveća", već o istinskom izazovu. Upražnjavaće se pojačane fizičke aktivnosti, marševi noću, spavanje u šatorima, pružanje prve pomoći, obuka u orijentaciji.

Foto Tanjug/AP

Ideja nije nova i već se razmatra poslednje dve-tri godine. Sistem je zasnovan na eksperimentalnom programu koji je od 2021. održan na lokalnom nivou u oblasti Morbijan u Bretanji, s ciljem da se favorizuje društvena i profesionalna inkluzija starijih maloletnika i mladih punoletnika. Sada je sve ozvaničeno i prošireno na celu teritoriju Francuske.

Dvojica ministara su potpisala još dva protokola, kojima se olakšavaju angažovanje mladih delinkvenata u profesionalnoj vojsci, kao i njihov rad u vojnim aktivnostima od javnog interesa. Računa se da će u sva tri programa biti angažovano oko hiljadu mladih.

POGREŠAN POSAO?

Onima koji su protiv sve ovo liči na rijaliti i fantaziju. Vojska, kažu, zaslužuje poštovanje, a ne treba da služi za prevaspitanje onih koji su se ogrešli o zakon, niti je dečja pedagogija njena prioritetna funkcija. Po njima, sve može da funkcioniše samo ukoliko volonteri u potpunosti u startu prihvate vojna pravila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije