I MAĐARI JEDU INSEKTE: Zbog odluke Evropske komisije, tradicionalne navike u ishrani možda biti u opasnosti

Novosti online

04. 02. 2023. u 17:04

ZBOG odluke Evropske komisije koja je dozvolila insekte za ljudsku upotrebu, tradicionalne navike u ishrani Mađara biće u opasnosti - stoga će proizvodi koji sadrže ovakve sastojke biti jasno odvojeni od ostalih, najavljuje ministar poljoprivrede.

И МАЂАРИ ЈЕДУ ИНСЕКТЕ: Због одлуке Европске комисије, традиционалне навике у исхрани можда бити у опасности

Foto Shutterstock

Mađarsko Ministarstvo poljoprivrede dopuniće propise o deklaracijama na prehrambenim proizvodima kako bi oni koji sadrže proteine insekata bili jasno prepoznatljivi i odvojeni na policama u marketima.
Ovo je najavio ministar poljoprivrede Ištvan Nađ, koji je istakao da je cilj novih propisa da kupci imaju preciznu informaciju o onome šta kupuju, prenela je mađarska novinska agencija MTI.
Ministar poljoprivrede istakao je i da Mađari ne žele da jedu insekte, ali da će, zbog odluke Evropske komisije, tradicionalne navike u ishrani možda biti u opasnosti. To je i jedan od osnovnih razloga uvođenja ovakvog propisa.
Brisel odobrava prodaju sve više vrsta insekata u svrhu ljudske ishrane, a odlukom Evropske komisije već postoje četiri vrste insekata, uključujući i zrikavce, koji se mogu prodavati u Evropskoj uniji kao hrana ili sastojci prehrambenih proizvoda.

Nađ je naveo da je jedino Mađarska od država članica EU nije podržala ovaj predlog Evropske komisije jer u EU ne treba strahovati ni od nestašice hrane niti proteina.

Proizvodi koji u sebi sadrže insekte stajaće, prema novim propisima, na posebnim policama u prodavnicama, a na pakovanju će morati da bude jasno vidljivo da sadrže ovakve sastojke.

Prema istraživanju Nacionalne kancelarije za bezbednost ishrane, manje od pet odsto Mađara pojelo bi hranu od insekata, dok bi njih više od 70 odsto odlučno izbeglo takvu mogućnost.

Ministar poljoprivrede navodi i da Mađarska ima dovoljno sopstvenih poljoprivrednika, kvalitetnih sirovina i zdrave hrane, sugerišući da ne mora da se oslanja na jelovnik od buba.

 - Važno je da zadržimo našu gastronomsku tradiciju i ne dozvolimo da nam promene navike u ishrani - dodao je mađarski ministar.

(RT)

 

BONUS VIDEO:

JEDNOSTAVAN TRIK: Kako čuvati beli luk u domaćinstvu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)