CRNE PROGNOZE AMERIKE ZA KIJEV: Ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova formira jurišne brigade za osvajanje Krima i Donbasa

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

04. 02. 2023. u 06:15

AMERIČKE obaveštajne službe upozorile su ukrajinsko rukovodstvo da ih narednih meseci očekuju teški dani zbog ruske ofanzive.

ЦРНЕ ПРОГНОЗЕ АМЕРИКЕ ЗА КИЈЕВ: Украјинско Министарство унутрашњих послова формира јуришне бригаде за освајање Крима и Донбаса

Foto AP

Šef CIA Vilijam Berns je na Univerzitetu Džordžtaun kazao da će sledećih pola godine biti kritični za Ukrajinu. Ništa bolje prognoze nisu ni u Pentagonu, gde upozoravaju Kijev da neće moći u bližoj budućnosti da oslobodi Krim. Pesimistične izjave daju i britanski generali, što nervira predsednika Vladimira Zelenskog i njegove saradnike u Kijevu. U Kijevu i dalje ponavljaju da im za kontraofanzivu treba 350 do 450 zapadnih tenkova, kao i rakete dometa 150 do 200 kilometara.

Ljutnja Zelenskog je razumljiva, jer su ga upravo zapadni saveznici nagovarali da prestane da pregovara sa Moskvom i da on uz zapadno oružje na bojnom polju može da pobedi Rusiju. Sada Vašington i London daju "oprezne prognoze" kako bi, u slučaju velikog poraza, mogli da kažu kako su upozoravali Zelenskog. Zapad ne želi da deli odgovornost za eventualni poraz Ukrajine, bez obzira što su stotine puta ponovili da će ga podržavati sve dok bude potrebno, odnosno do konačne pobede. Zato i ne čudi što je Andrej Jermak, savetnik Zelenskog, nedavno u Davosu govorio da je za Ukrajinu neprihvatljivo da se završi rat, a da Krim ostane pod kontrolom Rusa. Ali, u vrhu američke vojske su svesni da se Rusija nikada više neće odreći Krima.

U Ukrajini su saopštili da je njihovo ministarstvo unutrašnjih poslova počelo da formira jurišne brigade za osvajanje Krima i Donbasa. U sastavu tih jedinica uglavnom će biti bivši oficiri, graničari i policajci sa značajnim bojevim iskustvom. Svi će proći kvalitetnu obuku. Taj projekat je dobio naziv "Garda za napad". Objediniće se već postojeće jedinice "Uragan", "Granica" i "Spartan", kao i nekoliko drugih. Interesantno je da u policiji žele da u tim novim jurišnim jedinicama budu i pripadnici nacionalističkih bataljona "Azov", trupe sa istetoviranom SS simbolikom.

Zelenski je okupio najviše rukovodstvo Ukrajine, a razgovaralo se o sve dramatičnijoj situaciji na bojnom polju, ali i o borbi protiv korupcije. Interesantno je da je ukrajinsko državno tužilaštvo javno pozvalo osnivača privatne ruske vojne organizacije "Vagner" Jevgenija Prigožina da se javi kako bi mu uručili tužbu. Njemu je predloženo da dođe 13, 14. ili 15. da se upozna sa optužbom da je nasrnuo na nacionalnu celovitost Ukrajine. Takav poziv kod mnogih je izazvao podsmeh, jer Prigožin sa svojim jedinicama pravi najveće probleme ukrajinskoj vojsci i nije umobolan da se dobrovoljno javi ukrajinskim vlastima koje bi ga sa zadovoljstvom obesile.

DEMANTUJU "TRGOVINU ZEMLjOM"

U Vašingtonu je demantovano pisanje švajcarskog lista "Noje ciriher cajtung", koji je tvrdio da je šef CIA i bivši ambasador u Rusiji Vilijam Berns predložio Moskvi i Kijevu "formulu za prestanak" rata da Ukrajina da Rusiji 20 odsto teritorija. Švajcarski list je pisao kako su obe zaraćene strane odbile predlog Bernsa. Ali, sada u Vašingtonu kategorično tvrde da šef CIA to nije uopšte predlagao, niti je putovao u Moskvu.

I portparol Kremlja Dmitrij Peskov je kazao da je lažna tvrdnja kako se Rusiji nudilo 20 odsto teritorije Ukrajine da bi se zaustavio rat. Peskov je doslovce kazao da je sve to što je objavio švajcarski list najobičnija "novinarska patka".

Korupcija oko Zelenskog

Donedavni savetnik predsednika Ukrajine Aleksej Arestovič sada tvrdi kako je Vladimir Zelenski okružen korupcionašima. Arestovič je slikovito kazao da ukrajinska država liči na "korupcionu mašinu", a lopovi i prevaranti rade u najbližem okruženju Zelenskog.

Foto AP

I DALjE POPULARAN

Uprkos stalnim medijskim napadima i demonizaciji Vladimira Putina (na slici), najnovija sociološka ispitivanja pokazuju da mu je popularnost među građanima i dalje vrlo visoka. Njemu i dalje veruje 79,2 odsto Rusa, a njegov rad odobrava 75,7 procenata.

NACIONALIZAcija NA KRIMU

Poslanici Skupštine Krima doneli su zakon o nacionalizaciji imovine ukrajinskih oligarha Rinata Ahmetova, Igora Kolomojskog, Sergeja Tarute i Arsenija Jacenjuka.

Nacionalizovana je i imovina 12 ukrajinskih banaka, kao i fudbalskog kluba Dinamo Kijev. Predsednik krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov tvrdi da je nacionalizovano oko 500 objekata.

Foto AP

MINIRANO 40 ODSTO POLjA

Ukrajina je jedna od zemalja gde je "posejano" najviše mina na svetu, čak više nego u Kambodži, koja je bila rekorder. Eksperti tvrde da su mine postavljene na 40 odsto teritorije Ukrajine. Zbog toga je grupa od 15 ukrajinskih deminera otputovala u Kambodžu da bi naučila kako se efikasno čisti teritorija od mina. Tamo je posle rata ostalo do osam miliona mina.

Iako je 2005. Ukrajina potpisala i ratifikovala dogovor o nekorišćenju pešadijskih mina, tzv. Otavski dogovor, rukovodstvo u Kijevu se toga nije držalo. Tako je 2011. u skladištima bilo 6,7 miliona mina, a do sada je polovina postavljena na ukrajinskim poljima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna