DRAMA U FRANCUSKOJ: Pretio da će dići u vazduh voz sa putnicima

G. Čvorović

03. 02. 2023. u 12:04

STRAH kakav se doživljava jednom u životu osetili su u četvrtak ujutro putnici superbrzog voza TŽV koji je saobraćao na relaciji Kolmar – Pariz, kada je neidentifikovani muškarac, usred voza u pokretu, u više navrata zapretio da će se dići u vazduh.

ДРАМА У ФРАНЦУСКОЈ: Претио да ће дићи у ваздух воз са путницима

Foto: AP

U Francuskoj i dalje traje opasnost od mogućeg terorističkog napada, i svaki ovakav slučaj shvata se veoma ozbiljno.

Bilo je 7.45 ujutro, kada je došlo do ogromne napetosti u vozu. Dok je strah putnika bila na vrhuncu, odmah je hladnokrvno reagovao policajac koji se u civilu nalazio u kompoziciji i uspeo da osujeti muškarca koji je pretio da će aktivirati eksploziv. Policajac u tom trenutku nije bio na službi, već je koristio pravo da putuje s oružjem u okviru projekta "putovati-štititi", koji francuske vlasti koriste da bi se građani i na ovaj način zaštitili od moguće terorističke opasnosti. To je, eto, urodilo plodom.

Sistem "putovati – štititi" se i do sada pokazao uspešnim. Pre mesec dana, napadača koji je nožem ubo više ljudi na Severnoj železničkoj stanici u Parizu neutralisali su upravo policajci koji se u tom trenutku nisu nalazili na poslu.

Muškarac koji je u četvrtak pretio eksplozijom u vozu odmah je uhapšen. Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen je čestitao policajcu na brzoj i pravovremenoj reakciji. Voz je morao da se neplanirano zaustavi u seoskoj stanici u oblasti Loren, da bi uhapšenog predali žandarmima. Na kraju se ispostavilo da je reč o psihički labilnoj osobi, koja pri sebi nije imala eksploziv. Sve se završilo kašnjenjem voza.

Ali do sada je bilo i mnogo težih situacija. Svima je u sećanju pokušaj terorističkog napada u superbrzom vozu “Talis” koji je saobraćao između Amsterdama i Pariza u avgustu 2015. godine, kada su islamskog teroristu naoružanog kalašnjikovom u poslednji čas savladali putnici i američki vojnici u civilu koji su se u tom trenutku nalazili na godišnjem odmoru. Napadač je kasnije osuđen na doživotnu robiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SRBIJU INTERESUJE SAMO KADA ĆE MIR Vučić: Nekada je ta reč bila najpopularnija u svetu, a sada niko ne sme da je izgovori