KORZIKA SADA OČEKUJE AUTONOMIJU: Francuske vlasti pustile na uslovnu slobodu zatvorenika optuženog za ubistva perfekta

Goran Čvorović

31. 01. 2023. u 19:59

Apelacioni sud u Parizu odobrio je u utorak status “poluslobodnjaka” za zatvorenika Pjera Alesandrija, koji je 2003. godine optužen na doživotnu robiju s još dvojicom saučesnika za ubistvo u februaru 1998. godine na ulicama Ajačija prefekta Kloda Erinjaka, najvišeg predstavnika francuske države na ostrvu.

КОРЗИКА САДА ОЧЕКУЈЕ АУТОНОМИЈУ: Француске власти пустиле на условну слободу затвореника оптуженог за убиства перфекта

FOTO: Tanjug/AP

Alesandri je još 2017, posle odležanih 18 godina zatvora, stekao pravo da zatraži uslovnu slobodu, ali mu je to tri puta odbijano. Svaki put kada bi se sa tim složio sud za primenu kazne, protiv toga bi se izjasnio Apelacioni sud. Poslednji put u oktobru je takvu odluku Apelacionog suda ponoštio Kasacioni sud i zatražio preispitivanje ove odluke.

Pjer Alesandri će sada tokom dana raditi na jednoj farmi na Korzici, a uveče će spavati u zatvoru Borgo. Posle godinu dana, ukoliko ne napravi prekršaj, steći će pravo na uslovnu slobodu.

Do ovog zaokreta u kaznenoj politici došlo je posle ubistva, u martu prošle godine, u zatvoru u Arlu, Ivana Kolone, jednog od optuženih za ubistvo prefekta, od strane drugog zatvorenika, u kontinenalnom delu zemlje, a ovo ubistvo Kolone izazvalo je oštre reakcije na Korzici. Održani su i protesti u kojima je učestvovalo više hiljada ljudi, a kojima se tražilo puštanje na slobodu političkih zatvorenika i priznavanje korzikanskog naroda. Učesnici protesta su između ostalog tražili i da se preostaloj dvojici osuđenika, Pjeru Alesandriju i Alenu Ferandiju ukine status naročito opasnih zatvorenika, čime bi stekli pravo da budu prebačeni na služenje kazne na Korziku.

Ubrzo posle toga, tadašnji premijer Žan Kasteks je odgovorio pozitivno na zahtev za ukidanje posebnog statusa za dvojicu osuđenika. To je shvaćeno kao znak popuštanja od strane vlasti. Kao dodatni korak u tom pravcu smatra se promena zatvoreničkog statusa Alesandrija u utorak. Istovremeno, to je otvorilo mogućnost da se nastave pregovori oko dodeljivanja statusa autonomije Korzici, pa se očekuje da u dogledno vreme ministar unutrašnjih poslova Žerald Daramanen sada otputuje na ostrvo, gde je u poslednje vreme dva puta ovu posetu odložio. I Ferandi bi uskoro, krajem februara, trebalo da sazna šta je s njegovom molbom.

Puštanje na poluslobodu Alesandrija nacionalnisti s Korzike su dočekali s velikim olakšanjem. Njegov advokat je poručio da je posle toliko godina vreme da se okrene stranica. I predsednik Izvršnog saveta Korzike Žil Simeoni je pozdravio odluku vlasti.

- Čitavo korzikansko društvo imalo je jaka očekivanja u tom pravcu – kazao je Simeoni, dodavši da je sada vreme da se ispišu nove stranice u odnosima između Korzike i francuske države, bez zaboravljanja šta se dogodilo u prošlosti i bola nanetog porodici žrtve.

Simeoni je naglasio da se sada treba okrenuti budućnosti i izgraditi globoalno političko rešenje koje će sadržati i autonomiju na institucionalnom nivou za Korziku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije