RUSKI SUD: Naložio zatvaranje Moskovske helsinške grupe

Tanjug

25. 01. 2023. u 17:57

SUD u Moskvi naložio je zatvaranje Moskovske helsinške grupe, jedne od najstarijih ruskih organizacija za ljudska prava, nakon što je Vlada Rusije saopštila da ne poseduje ispravnu registraciju.

РУСКИ СУД: Наложио затварање Московске хелсиншке групе

Foto: Piksabej

-Udovoljiće se zahtevu Ministarstva pravde za ukidanje organizacije za ljudska prava Moskovska helsinška grupa, navodi se u presudi koju je pročitao sudija.

Odluka suda još nije stupila na snagu i na nju se može uložiti žalba.

Grupa će uložiti žalbu na presudu, rekao je branilac Genri Reznik za TASS.

Ministarstvo pravde je tokom debate iznelo argument da je glavni razlog ukidanja MHG to što je svoje delovanje sprovodila širom zemlje, iako je imala status regionalne organizacije.

-MHG je registrovana kao regionalna moskovska organizacija, ali je svoje aktivnosti sprovodila eksteritorijalno, što je prekršaj koji se ne može ispraviti, rekao je predstavnik Ministarstva pravde.

Tužilaštvo je podržalo tvrdnju Ministarstva pravde, tumačeći revizijske podatke kao objektivne i potvrđujući da su utvrđene povrede nepopravljive.

Kopredsedavajući MHG Valerij Borščov rekao je da je ukidanje grupe udar na globalni pokret za ljudska prava i da predstavlja uništavajući jedinstveni društveni fenomen.

On je podsetio da je MHG u trenutku svog osnivanja zamišljena kao konsolidovano telo ruskog pokreta za ljudska prava.

-Ovo je najstarija organizacija za ljudska prava u zemlji i od prvih dana svog postojanja sprovodi široke, konsolidovane aktivnosti. Stoga su tvrdnje koje se iznose apsurdne. Ljudska prava su eksteritorijalna, rekao je on.

Organizaciju je 1976. godine osnovala grupa sovjetskih naučnika disidenata.

MHG je sastavljala godišnje izveštaje o stanju ljudskih prava u Rusiji i bila je jedna od retkih preostalih nezavisnih organizacija za ljudska prava u zemlji nakon zatvaranja Memorijala, dobitniku Nobelove nagrade 2021. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!