"EPIDEMIJA" KANCERA U RAKETNOJ BAZI: Američka vojska istražuje slučajeve raka u bazi nuklearnog oružja

Novosti online

24. 01. 2023. u 23:58

AMERIČKA vojska istražuje devet slučajeva raka krvi među oficirima koji su pre nekoliko decenija radili u vazduhoplovnoj bazi „Malmstrom“, glavnoj lokaciji za nuklearne rakete u državi Montana.

ЕПИДЕМИЈА КАНЦЕРА У РАКЕТНОЈ БАЗИ: Америчка војска истражује случајеве рака у бази нуклеарног оружја

Foto: Tanjug

O istrazi je prvi izvestio AP, a potvrdili su je zvaničnici Pentagona.

Svi oboleli oficiri su pre čak 25 godina služili u silosima baze, gde se nalazilo oko 150 interkontinentalnih balističkih projektila „Minitemen 3“ sa nuklearnim vrhom. Svaki je imao dijagnozu non Hočkingov limfom, dok je jedan od vojnika podlegao bolesti.

-Postoje indicije o mogućoj povezanosti ovog raka i raketa u bazi Malmstrom, rekao je potpukovnik Danijel Sebek u slajdovima predstavljenim na vojnom brifingu ranije u januaru, a koje je citirala novinska agencija.

„Raketeri su oduvek bili zabrinuti zbog poznatih opasnosti, kao što su izloženost hemikalijama, azbestu, polihlorovanim bifenilima, olovu i drugim opasnim materijalima u radnom okruženju“, rekao je on.

-Nesrazmerno veliki broj raketara koji su imali rak, posebno limfom je naročito zabrinjavajuć, dodao je Sebek.

Ovo pitanje je važno za Svemirske snage jer čak 455 bivših raketara sada služi u Svemirskim snagama, uključujući četiri osobe sa dijagnozom limfoma.

U međuvremenu, portparolka Ratnog vazduhoplovstva En Štefanek potvrdila je da su „viši lideri svesni zabrinutosti koja je izneta u vezi sa mogućom povezanošću raka i članovima borbene posade raketa u bazi „Malmstrom“.

-Informacije na ovom brifingu podeljene su sa opštim hirurgom Odeljenja vazduhoplovnih snaga i naši medicinski stručnjaci rade na prikupljanju podataka i boljem razumevanju, dodala je ona.

S obzirom na to da se veruje da oko 400 oficira radi sa izolovanim projektilima u bazi u svakom trenutku, čini se da je stopa non Hočkingovog limfoma u njima daleko iznad onoga što je registrovano u opštoj populaciji. Prema Američkom društvu za borbu protiv raka, ova bolest godišnje pogađa samo oko 19 ljudi od svakih 100.000 širom SAD, piše RT.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a