AMERIKA DODATNO KOMPLIKUJE STANJE NA FRONTU: "Politiko" prenosi - Kijevu stižu visokoprecizne bombe koje će opteretiti ruski PVO

Novosti onlajn

19. 01. 2023. u 08:45

INTERNET portal Politiko je najavio novi paket vojne pomoći Ukrajini od strane SAD koji će biti objavljen u petak.

АМЕРИКА ДОДАТНО КОМПЛИКУЈЕ СТАЊЕ НА ФРОНТУ: Политико преноси - Кијеву стижу високопрецизне бомбе које ће оптеретити руски ПВО

FOTO: AP/Tanjug

Pozivajući se na neimenovane izvore novi paket obuhvata dodatno naoružanje i municiju, ali i po prvi put oklopne transportere "Strajker" i što je još važnije, visokoprecizne vazduhoplovne bombe malog gabarita koje se lansiraju iz višecevnih lansera raketa (skr. GLSDB).

Kao što smo naveli, radi se o visokopreciznoj municiji. Ona se sastoji od vazduhoplovne bombe GBU-39B SDB na koju je integrisan modul sa raketnim motorom M26. Prilikom samog projektovanja ove municije osnovni zahtev je bio da bude kompatibilna sa višecevnim lanserima raketa HIMARS i M270 (oba se nalaze u sastavu ukrajinske vojske), dakle da se lansira sa zemlje.

Efektivni domet ove bombe visoke preciznosti sa rasklopivim krilima je i do 150km,  što uslovno može da zakomplikuje situaciju u operativnoj dubini fronta ruske armije. Protiv ovih vazdušnih ciljeva su efikasni praktično svi PVO sistemi koji se nalaze i sastavu ruske vojske. Od samohodnih PVO sistema kratkog dometa „tor“ i „pancir“ pa sve do dalekometnih sistema S-300, S-300V/VM i S-400.

Međutim, ova isporuka će svakako dodatno opteretiti PVO ruske armije, koja će morati posebnu pažnju da obrati na ove „napasnike“ koji imaju sposobnost da naprave nemalu štetu.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: 

SNIMCI SA MESTA PADA HELIKOPTERA U UKRAJINI: Vatrogasci i spasioci na licu mesta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove