UKRAJINA KAO TAMPON DRŽAVA: Kisindžer predložio novo rešenje za konflikt

Novosti onlajn

08. 01. 2023. u 13:50

NEUTRALNI status Ukrajine bi mogao da bude rešenje za konflikt u regionu, smatra bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer.

УКРАЈИНА КАО ТАМПОН ДРЖАВА: Кисинџер предложио ново решење за конфликт

foto: arhiva

Poznati diplomata i ekspert u oblasti međunarodnih odnosa je u svojoj novoj knjizi „Liderstvo: šest lekcija svetske strategije“ napisao, da će Rusija uvek igrati vodeću ulogu u svetu, a istorija i veličina teritorije opravdava njenu brigu o bezbednosti. Odlomke iz knjige je objavio američki časopis „Forin afers“.

- Rusija, zbog svoje velike teritorije i odsustva geografske zaštite, pati od stalnog osećaja nesigurnosti koji je duboko ukorenjen u njenoj istoriji. Katarina Velika je zabeležila taj idiosinkratski (neobičan) strah i rekla: „Ja nemam drugi način kako da zaštitim svoje granice, nego da ih proširim" - piše Kisindžer.

On ukazuje na to da u slučaju da Ukrajina postane članica NATO-a, onda će granice Alijanse biti na 500 kilometara od Moskve, što će eliminisati stratešku dubinu na koju je Rusija uvek računala.

Diplomata je pretpostavio da bi rešenje trenutnog konflikta mogla da bude „neutralna Ukrajina“, ali nije objasnio kako će se garantovati bezbednost te zemlje kao neutralne tampon države.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (8)

NEVIĐEN HAOS: Potukli se Kilijan Mbape i superbogati gazda PSŽ-a?!