ZRIKAVAC U PRAHU NA MENIJU EVROPSKE UNIJE: Italijani negoduju zbog "inovacije" u ishrani

Milica Ostojić, dopisnik iz Rima

05. 01. 2023. u 11:43

ZVANIČNI Glasnik EU objavio je Pravilnik ishrane u okviru koga se, kao nova vrsta hrane, na tržište stavlja zrikavac u prahu, delimično razmašćen.

ЗРИКАВАЦ У ПРАХУ НА МЕНИЈУ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ: Италијани негодују због иновације у исхрани

Foto Shutterstock

Najveća nacionalna Konfederacija poljoprivrednih proizvođača smatra da Italijani ne bi trebalo nikada da stave na sto insekte jer se smatra da nemaju veze sa prehrambenom nacionalnom kulturom.

 - Neka jede insekte ko ima volju za egzotičnim, ali je u pitanju jedna podla igra u promovisanju buba kao hrane - reagovao je Luiđi Skordamalja, delegat savetnik najveće  agro-prehrambene, indistrijske i tehnološke institucije "Fijera Italija".

 - Ko želi to da jede - može, ali to je ogromna greška - izjavio je on.

Otkako je Evropska agencija za bezbednost hrane proglasila tri insekta pogodnim za ljudsku ishranu u junu 2021. godine, sve više organizacija i medija počelo je da promoviše prednosti evropskih građana koji koriste ishranu zasnovanu na insektima umesto mesa.

Evropska unija je toliko ozbiljno shvatila podršku jedenju insekata da blisko sarađuje i sa neprofitnom organizacijom "Međunarodna platforma insekata za hranu i hranu za životinje (IPIFF)", koja zastupa interese industrije uzgoja insekata, piše V4NA.

BONUS VIDEO:

OVO JE NAJNIŽI ŽIVI ČOVEK: Iranac ušao u Ginisovu knjigu rekorda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)