KINA ŠIRI SFERU UTICAJA: Si postigao važan sporazum, otvara se direktan kanal komunikacije

Tanjug

05. 01. 2023. u 11:29

MINISTARSTVA spoljnjih poslova Kine i Filipina dogovorila su se da uspostave direktan kanal komunikacije, kako bi se sporovi na Južnom kineskom moru rešavali mirnim putem, navedeno je u zajedničkom saopštenju dva ministarstva.

КИНА ШИРИ СФЕРУ УТИЦАЈА: Си постигао важан споразум, отвара се директан канал комуникације

Foto: Li Gang/Xinhua via AP, File/AP Photo/Andy Wong, File

Zajedničko saopštenje, koje je sadržalo 14 sporazuma kako bi se smirile bezbednosne tenzija i ojačala ekonomske saradnje, dolazi u trenutku kada obe strane nastoje da poprave narušen odnos zbog teritorijalnih pretenzije Pekinga, kineskih građevinskih aktivnosti i gomilanja brodova u spornim vodama Južnog kineskog mora, koje je bogato naftom, gasom i ribom, navodi Rojters.

U zajedničkom saopštenju ministarstava objavljenom nakon susreta filipinskog predsednika Ferdinand Markos Mlađeg sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u Pekingu, oba lidera su ponovo potvrdila da će njihove zemlje poštovati suverenitet i teritorijalni integritet jedne druge.

Obe strane su se složile i da nastave razgovore o istraživanju nafte i gasa u Južnom kineskom moru i razgovaraju o saradnji u raznim ekonomskim oblastima uključujući razvoj solarne energije, vetroparkove, električna vozila i nuklearnu energiju.

Obalska straža iz Kine i Filipina takođe će se sastati "što je pre moguće" kako bi razgovarali o "pragmatičnoj saradnji".

Obe zemlje će razmotriti međusobno informisanje prilikom ispaljivanja raketa i sarađivati na izvlačenju raketnih ostataka, navodi se u saopštenju.

Prošlog novembra, kada su ostaci kineske rakete pali u Južno kinesko more, brod kineske obalske straže zaustavio je filipinski čamac koji je pokušavao da odvuče delove. Obe strane su obećale i da će povećati broj turista i letove između obe prestonice na nivoe pre pandemije. U zajedničkom saopštenju se navodi da će obe strane sarađivati na nabavci vakcina protiv kovida-19.

BONUS VIDEO: VOJNE VEŽBE U BELORUSIJI - Zajednički manevri ruskih i beloruskih snaga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost