AMERIKANCI VERUJU U BOGA ALI NE IDU U CRKVU: Novo istraživanje pokazalo istorijski pad religioznosti u SAD

Đ.G.

21. 12. 2022. u 22:21

PREMA nedavnim anketama, manje Amerikanaca ide u crkvu nego ikada. Istraživanja koja se pominju u nekoliko američkih medijskih izveštaja u sredu pokazuju da kombinacija karantina tokom pandemije i generacijskih promena u stavovima dovodi do toga da nekada čvrsta hrišćanska nacija dovodi u pitanje svoj odnos sa organizovanom religijom.

АМЕРИКАНЦИ ВЕРУЈУ У БОГА АЛИ НЕ ИДУ У ЦРКВУ: Ново истраживање показало историјски пад религиозности у САД

Foto EPA

Četiri petine Amerikanaca (81%) veruje u Boga, prema Galupovom istraživanju sprovedenom ranije ove godine. Iako je to i dalje velika većina, to je ujedno i najniži procenat od kada je anketar počeo da postavlja pitanje 1944. godine, kada je 98% Amerikanaca verovalo.

Slično tome, broj Amerikanaca koji pripadaju crkvi, džamiji ili sinagogi je na istorijskom niskom nivou, čineći manjinu stanovništva (47%) po prvi put prošle godine, prema Galupu. 

Međutim, promena društvenih stavova nije isključivo odgovorna. Pohađanje crkve je palo za 45% od 2020. do februara 2022. godine, prema analizi ABC Njuza, pošto je većina državnih vlada zatvorila lična okupljanja zbog Kovid-19. Dok su neke crkve pokušavale da održe virtuelne službe ili su se vernici čak okupljali u svojim parkiranim automobilima napolju, njihov broj se nije sasvim oporavio – samo jedna pita (22%) protestantskih pastora.

Dok se mlađi ljudi češće identifikuju kao nereligiozni od starijih, Amerikanci sa fakultetskim obrazovanjem češće će biti članovi crkve, sinagoge ili džamije, prema istraživanju koje je prošle godine sproveo Anketni centar o američkom životu. Ovo je deo opšteg trenda ka društvenoj izolaciji među manje obrazovanim, koji, prema anketi, imaju manje bliskih prijatelja, manju socijalnu podršku i manje je verovatno da će biti u braku.

Međutim, nisu sve verske grupe zabeležile pad broja u poslednje vreme. Takozvane nedenominacione crkve – protestanti koji ne pripadaju etabliranim grupama kao što su metodisti ili južni baptisti – porasle su za 9.000 u poslednjoj deceniji, prema američkom popisu religije, a njihovih pristalica sada ima pet i šest puta koliko pripada Prezbiterijanskoj i Episkopskoj crkvi - preneo je RT.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)