BELORUSIJA OD PUTINA DOBILA S-400 I ISKANDERE Lukašenko Putinu: Danas smo ih rasporedili - ispunjeno obećanje

Novosti online

20. 12. 2022. u 14:52

MOSKVA je u jeku rata sa Ukrajinom ispunila svoje obećanje i jedinog ruskog saveznika trenutno, Belorusiju, opremila taktičkim balističkim raketama "iskander" i savremenim PVO sistemima S-400

БЕЛОРУСИЈА ОД ПУТИНА ДОБИЛА С-400 И ИСКАНДЕРЕ Лукашенко Путину: Данас смо их распоредили - испуњено обећање

Foto: Printskrin

Ovu vest je tokom susreta u Minsku sa Vladimirom Putinom saopštio beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, koji se svom ruskom kolegi zahvalio na isporuci naoružanja koje je Moskva i obećala.

- Danas smo rasporedili sisteme S-400 i što je još najvažnije sistem "iskander", koji ste nam predali, kao što ste i obećali pre šest meseci - rekao je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko ruskom kolegi na zajedničkoj konferenciji za novinare u Minsku.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije/Jutjub/Florin Mocanu

Putin je na ovoj konferenciji otkrio da su Rusija i Belorusija napravile jedinstveni sistem PVO odbrane, ali i ranog otkrivanja i upozoravanja. Inače, ključni element tog sistema je S-400.

Još jedna novina osim Iskandera i S-400 je ta što će beloruski piloti proći i obuku za korištenje "specijalnog oružja" i "specijalne municije", saopštio je Putin, a potvrdio Lukašenko.

-Moram reći da smo pripremili avione. Kako se ispostavilo, takve avione imamo još od sovjetskih vremena, a testirali smo ih u Ruskoj Federaciji. Zajedno sa Rusima sada obučavamo posade koje mogu da upravljaju avionima, koji mogu da nose posebne terete, rekao je Lukašenko.

Zašto su za Belorusiju veoma bitni "iskanderi"?

- Iskanderi su jedna od varijanti asimetričnog ruskog odgovora na razmeštaj sistema američke protivraketne odbrane u Evropi. Te rakete koje u naoružanje ulaze 2009. modernizovane su za dalje domete, mogu da kompenzuju gubitke Rusije na strateškom planu zbog primene dogovora o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, tako da se zakrpi rupa za domet 300-500 km.. U okviru savezne države postoji sporazum o zajedničkoj zaštiti granica, a Rusija može svaku vrstu oružja dislocirati u drugu, u Belorusiju uz njenu saglasnost, tim pre kad postoji jedinstveni sistem PVO, napisao je bivši ambasador u Belorusiji Srećko Đukić.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest