PUTIN I LUKAŠENKO PREPALI ZAPAD: U dvorcu nezavisnosti u Minsku predsednici Rusije i Belorusije razgovarali o saradnji

Branko VLAHOVIĆ, dopisnik iz Moskve

20. 12. 2022. u 07:00

SUSRET Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka u Minsku bio je juče u centru medijske pažnje ne samo Rusije, Belorusije i Ukrajine nego velikog dela svetske javnosti. Pošto su u Minsk prvo stigli ministri spoljnih poslova i odbrane Sergej Lavrov i Sergej Šojgu, mnogi su na Zapadu nagađali hoće li se to dva najbliža saveznika dogovoriti da zajednički napadnu Ukrajinu početkom naredne godine o čemu se pričalo i priča u Kijevu.

ПУТИН И ЛУКАШЕНКО ПРЕПАЛИ ЗАПАД: У дворцу независности у Минску председници Русије и Белорусије разговарали о сарадњи

Foto: AP

U Berlinu nisu skrivali zabrinutost, pa je portparol nemačke vlade Štefan Hebeštrajt kazao da kancelar Olaf Šolc zna da je Putin posle tri godine došao u Minsk. Da su Putin i Lukašenko zabrinuli, ne samo nemačke političare, već i mnoge druge na Zapadu, vidi se iz njihovih medija.

Da su odnosi dva predsednika zaista dobri dokaz je da je Putina na aerodromu u Minsku dočekao domaćin Aleksandar Lukašenko. Po sastavu ruske delegacije je bilo jasno da se u Dvorcu nezavisnosti u Minsku razgovaralo od ekonomske, preko energetske saradnje, pa sve do vojnotehničke.

KUPOLA NAD ATOMSKOM CENTRALOM

Na Zaporoškoj atomskoj centrali počeli su da grade kupolu nad skladištem odrađenog atomskog goriva koje će biti zaštićeno od dronova, izjavio je jedan od rukovodilaca Zaporoške oblasti Vladimir Rogov. Od marta ove godine nuklearku čuva Ruska nacionalna garda, a česti napadi dronovima stižu sa strane koja je pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Oba predsednika su se složila da je prioritet ekonomska problematika i izrazila zadovoljstvo što zajedničkim naporima Rusija i Belorusija uspevaju da prevladaju sve teškoće koje im stvaraju zapadne sankcije. Domaćin je poručio Zapadu da su Rusija i Belorusija spremne na ravnopravni dijalog. Lukašenko je istakao da se nada da će na Zapadu poslušati "glas razuma" i da će se preći na konstruktivni dijalog kako pitanja zajedničke bezbednosti tako i budućeg uređenja sveta.

Foto: AP

Predsednik Putin je svoje zadovoljstvo o razvoju ekonomske saradnje ilustrovao brojkama.

- Zajedničko rešavanje ekonomskih pitanja je prioritet. Ove godine očekujemo rast trgovinske razmene 10 odsto, pa će se dostići rekord koji će iznositi oko 40 milijardi dolara - kazao je Putin i naglasio da dve zemlje imaju značajne zajedničke projekte razvoja u raznim sferama.

GRADE NUKLEARNU ELEKTRANU

Putin je rekao da je njegova zemlja spremna da razvija nuklearne projekte u Belorusiji. "Gradimo nuklearnu elektranu. Prvi blok radi, a zamenjuje oko 4,5 milijardi kubnih metara gasa. Spremni smo da dalje razvijamo ovaj projekat" rekao je Putin. Dodao je da se vojnotehnička saradnja ne tiče samo nabavke opreme, već i zajedničke saradnje dve armije, uključujući i razvoj visokotehnološke industrije.

Razgovaralo se i o bezbednosti u regionu i zajedničkim merama reagovanja na izazove. Razgovori su počeli u širem sastavu, za stolom su bili predstavnici vlade i ministri, a tema je bila nastavak integracije dveju zemalja u širokom smislu reči. Zatim su predsednici razgovarali u četiri oka.

O pisanju stranih novinara kako je Putin putovao u Minsk da nagovara Lukašenka da njegova armija učestvuje u vojnoj operaciji u Ukrajini portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da su te spekulacije glupe, i bez osnova.

 - Belorusija je naš saveznik broj jedan. Upravo su Rusija i Belorusija najdalje otišle u procesu integracije. U odnosima dveju zemalja niko nikoga ni na šta ne tera, već se korača napred u interesu naroda dve zemlje - objasnio je Peskov. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)