LIBIJSKI SUD DONEO ODLUKU: Smrtna kazna za 17 pripadnika Islamske države zbog masakra

Tanjug

19. 12. 2022. u 20:51

LIBIJSKI sud osudio je na smrt 17 bivših pripadnika Islamske države (ID), saopštilo je danas libijsko tužilaštvo.

ЛИБИЈСКИ СУД ДОНЕО ОДЛУКУ: Смртна казна за 17 припадника Исламске државе због масакра

Foto: EPA

U saopštenju se navodi da su smrtne kazne izrečene  osuđenima za učešće u ubistvu 53 osobe u zapadnom libijskom gradu Sabrati i uništavanju javne imovine.

Tužilaštvo je saopštilo da je još 16 militanata osuđeno  na zatvorske kazne, od kojih dvojica na doživotne. 

Sud nije precizirao kada će kazne biti izvršene, preneo je AP.

Libija je i dalje podeljena između dve rivalske administracije nakon godina građanskog rata. Podela između vlasti u glavnom gradu Tripoliju i istočnoj Libiji dovela je do propadanja vladinih institucija i službi i rasprostranjenog bezakonja, podseća američka agencija.

Islamski ekstremisti proširili su svoje delovanje u Libiji nakon što je u ustanku 2011. zbačen i kasnije ubijen dugogodišnji predsednik Moamera el Gadafi. 

Islamska država je proterana 2016. iz svog glavnog uporišta, priobalnog grada Sirta i premestila se u unutrašnjost zemlje, a prisutna je i u Sabrati, nedaleko od granice sa Tunisom.

SAD su u februaru 2016. izvele vazdušni napad na kamp za obuku ID u blizini Sabrate, kada je poginulo najmanje 40 militanata, podseća AP.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni