PONOVO UJEDINJENI PROTIV MOSKVE: Vlade EU složile se o devetom paketu sankcija Rusiji

Tanjug

16. 12. 2022. u 07:43

VLADE Evropske unije složile su se o devetom paketu sankcija Rusiji zbog napada Moskve na Ukrajinu, saopštile su diplomate EU.

ПОНОВО УЈЕДИЊЕНИ ПРОТИВ МОСКВЕ: Владе ЕУ сложиле се о деветом пакету санкција Русији

Foto AP

Paket će biti formalizovan kroz ono što EU naziva "pisanom procedurom" do sutra u podne, preneo je Rojters. Istog dana odluka će biti objavljena u Službenom listu Evropske unije. Za donošenje sankcija potrebna je saglasnost svih država članica.

Šta uključuje deveti paket sankcija?

Deveti paket sankcija uključuje, između ostalog, stavljanje gotovo 200 dodatnih pojedinaca i pravnih subjekata na popis sankcionisanih, prenele su agencije. Među njima su ruske oružane snage, pojedinačni zvaničnici, odbrambene kompanije, članovi parlamenta, ministri, guverneri i političke stranke. Uvedene su sankcije protiv još tri ruske banke i puna zabrana transakcija Ruskoj banci za regionalni razvoj.

Dodatno je ograničen izvoz proizvoda za dvostruku namenu, uključujući ključne hemikalije, nervne agense, elektroniku i IT komponente koje bi mogle da se koriste u ratne svrhe.

Zabranjuje se izvoz svih vrsta dronova i bespilotnih letelica i motora za bespilotne letelice u Rusiju i izvoz u bilo koje treće zemlje, poput Irana, koji bi Rusiji mogao isporučivati dronove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao