"MOJ SLUČAJ JE BIO EKSPERIMENT SAD-A": Viktor But tvrdi da su sankcije korišćene kao oružje protiv njega i Rusije

Novosti Onlajn

10. 12. 2022. u 16:19

VIKTOR But, ruski biznismen je rekao da su sankcije korišćene kao oružje protiv njega i njegove domovine.

МОЈ СЛУЧАЈ ЈЕ БИО ЕКСПЕРИМЕНТ САД-А: Виктор Бут тврди да су санкције коришћене као оружје против њега и Русије

Foto: Tanjug/RU-24 Russian Television via AP

Ruski biznismen Viktor Bout rekao je RT-u u subotu da je njegov slučaj "eksperiment" u pravnom progonu Rusije, a da SAD raspoređuju sankcije i protiv njega i njegove matične zemlje.

- Ono što mi se desilo, desilo se mojoj zemlji - rekao je on u svom prvom TV intervjuu nakon što je vraćen u Rusiju u razmeni zarobljenika za američku košarkašku zvezdu Britni Griner.

- Prvo su pokušali ovaj eksperiment sa mnom. Pod sankcijama sam od 2000. Nisam mogao da izvršim nikakve bankovne transfere, tako da sam sve video - rekao je on.

- Nema ništa novo u tome - nastavio je on, misleći na ekonomske sankcije bez presedana koje su Rusiji uvele SAD i njeni saveznici u svetlu vojne operacije Moskve u Ukrajini.

- Počeli su taj neprijavljeni rat protiv mene i moje porodice - rekao je on, dodajući da se ovaj rat "prelio da obuhvati sve".

But je odslužio 12 godina u brojnim američkim zatvorima na osnovu optužbi za krijumčarenje oružja. Mada je prihvatio nagodbu u zamenu za 25 godina iza rešetaka, on poriče optužbe.

Još u rodnoj Rusiji, But je za RT rekao da "u potpunosti podržava specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini, koju je, tvrdi on, Moskva trebalo da pokrenu 2014. godine. Međutim on je priznao da "tada nisu svi bili spremni" za takvu operaciju.

- Da mogu, podelio bih veštine koje imam i spremno bih se prijavio - izjavio je on. Međutim , But je rekao da, suprotno nekim izveštajima u američkim medijima, on sebe ne vidi kao posebno vrednog za Rusiju ili za predsednika Vladimira Putina. Umesto toga, on je sugerisao da je samo uhvaćen u većoj geopolitičkoj igri, i da postoje "verovatno hiljade i hiljade i hiljade" slučajeva poput njegovih u ruskoj istoriji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna