ISTORIJSKI PROBOJU U ISTRAŽIVANJU NUKLEARNE FUZIJE: Američki naučnici proizveli više energije nego što je utrošeno

P. Z. S, / CNN

13. 12. 2022. u 16:16

ZVANIČNICI američkog Ministarstva energetike objavili su u utorak istorijsko dostignuće u nuklearnoj fuziji: Po prvi put, američki naučnici su proizveli više energije iz fuzije nego što je laserska energija korišćena za pokretanje eksperimenta.

ИСТОРИЈСКИ ПРОБОЈУ У ИСТРАЖИВАЊУ НУКЛЕАРНЕ ФУЗИЈЕ: Амерички научници произвели више енергије него што је утрошено

Foto AP


Takozvani „neto dobitak energije“ je glavna prekretnica u višedecenijskom pokušaju da se dobije čista, neograničena energija iz nuklearne fuzije – reakcija koja se dešava kada se dva ili više atoma spoje zajedno. Eksperiment je uneo 2,05 megadžula energije do cilja i rezultirao je 3,15 MJ izlazne energije fuzije – generišući više od 50% više energije nego što je uloženo. To je prvi put da je eksperiment rezultirao značajnim povećanjem energije.

-Ovaj monumentalni naučni proboj je prekretnica za budućnost čiste energije, rekao je demokratski senator Aleks Padilja iz Kalifornije.

Proboj je napravio tim naučnika u Nacionalnom postrojenju za paljenje u Nacionalnoj laboratoriji Lorens Livermor u Kaliforniji 5. decembra – objekat veličine sportskog stadiona i opremljen sa 192 lasera.

Američka sekretarka za energetiku Dženifer Granholm je u saopštenju nazvala ovaj proboj „značajnim dostignućem“.

U saopštenju, Granholm je rekao da naučnici u Livermoru i drugim nacionalnim laboratorijama rade posao koji će pomoći SAD da „reše najsloženije i najhitnije probleme čovečanstva, poput obezbeđivanja čiste energije za borbu protiv klimatskih promena i održavanja nuklearnog odvraćanja bez nuklearnog testiranja.

Direktorka Livermora, dr Kim Budil, nazvala je pokušaje naučnika da realizuju fuzijsko paljenje u laboratoriji „jednim od najznačajnijih naučnih izazova sa kojima se čovečanstvo ikada pozabavilo“ i pozdravila rad naučnika njene laboratorije.

-Postizanje toga je trijumf nauke, inženjerstva i pre svega ljudi, rekao je Budil u saopštenju. „Prelazak ovog praga je vizija koja je pokretala 60 godina posvećene potrage. To su problemi koje su američke nacionalne laboratorije stvorene da ih reše."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju