AMERIKA JOŠ NEMA HIPERSONIČNO ORUŽJE: Ratno vazduhoplovstvo izvelo novi test rakete

P. Z. S. / sputniknews.com

12. 12. 2022. u 21:38

PENTAGON je zadužio odbrambene izvođače da naprave pola tuceta različitih hipersoničnih sistema naoružanja za vojsku, mornaricu i vazduhoplovstvo, ali nijedan još nije u funkciji.

АМЕРИКА ЈОШ НЕМА ХИПЕРСОНИЧНО ОРУЖЈЕ: Ратно ваздухопловство извело нови тест ракете

Foto: Printskrin

Prvo američko hipersonično oružje – Hipersonično oružje velikog dometa (LRHV), trebalo bi da bude postavljeno od strane vojske krajem 2023.

Američko ratno vazduhoplovstvo izvelo je još jedan uspešan test oružja za brzo reagovanje na vazdušno lansiranje (ARRV) – sistema naoružanja baziranog na vozilima sa pojačivačem klizanja sa dometom od 1.600 km i maksimalnom brzinom leta do 20 maha.

U saopštenju objavljenom u ponedeljak, Vazduhoplovstvo je navelo da je test, održan kod obale južne Kalifornije 9. decembra, bio „prvo lansiranje punog prototipa operativne rakete“.

-Prethodni testovi su bili fokusirani na dokazivanje performansi pojačavača. Nakon odvajanja ARRV-a od aviona, dostigao je hipersonične brzine veće od pet puta veće brzine zvuka, završio svoju putanju leta i detonirao u području terminala. Indikacije pokazuju da su svi ciljevi ispunjeni, saopštili su iz Vazduhoplovstva.

Programski izvršni oficir Uprave za naoružanje Vazduhoplovstva brigadni general Džejson Bartolomej pohvalio je tim ARRV za njegove napore u stvaranju hipersoničnog raketnog sistema tokom petogodišnjeg perioda, izrazivši ponos zbog „upornosti i posvećenosti koju je ovaj tim pokazao da obezbedi vitalni kapacitet našem projektu“.

Test 9. decembra izveo je strateški bombarder B-52H Stratofortres koji je bio pričvršćen za 412. testno krilo u bazi vazduhoplovstva Edvards.

Prethodno uspešno testiranje ARRV-a održano je 14. maja.

Pre toga, testiranje sistema naoružanja, koje je razvio američki oružani gigant Lokid Martin, pretrpelo je tri neuspeha zaredom, što je dovelo do kašnjenja u proizvodnji borbeno spremne varijante koja je trebalo da počne u septembru.

Zajedno sa B-52H, ARRV je dizajniran da bude raspoređen na strateškim bombarderima B-1 Lancer i, verovatno, na višenamenskim udarnim lovcima F-15. Pentagon je zamrznuo planove da naruči oružje, formalno klasifikovano kao AGM-183 ARRV, u januaru usred niza neuspešnih testova.

ARRV je jedan od pola tuceta hipersoničnih sistema naoružanja koje su napravili izvođači kao što je Lokid za američku vojsku. Nakon godina rada na razvoju, vojska je prošle godine objavila da će to biti prva grana vojske koja će početi da koristi hipersonično oružje nakon što je preuzela Hipersonično oružje velikog dometa (LRHV), raketni sistem koji se lansira sa zemlje, do kraja fiskalne godine 2023. LRHV takođe razvija Lokid.

Sistem bi trebalo da se suoči sa još dva testa pre postavljanja, pri čemu će test kliznog tela sistema završiti neuspehom u junu.

Bez obzira na ogromnu vojnu potrošnju SAD, koja i dalje premašuje potrošnju svih njenih glavnih mogućih protivnika zajedno, Vašington je nekako zaostao za Rusijom i Kinom u oblasti hipersonike, pri čemu je ruska vojska preuzela svoj prvi sistem hipersoničnog naoružanja, raketu Kinžal, krajem 2017. godine, a Kina je postavila svoje hipersonično klizno vozilo DF-ZF 2019. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)