BERLIN SPREMAN DA PREGOVARA SA MOSKVOM: Šolc za sporazum sa Rusijom

Novosti online

03. 12. 2022. u 21:20

KANCELAR Nemačke Olaf Šolc izjavio je da mir u Evropi zavisi od oživljavanja bezbednosnih sporazuma sa Rusijom nastalih nakon Hladnog rata.

БЕРЛИН СПРЕМАН ДА ПРЕГОВАРА СА МОСКВОМ: Шолц за споразум са Русијом

Foto: Printscreen

Uprkos očiglednoj spremnosti da sarađuje sa Moskvom u budućnosti, Šolc je isključio povratak na "partnerstvo" iz prošlosti.

- Moramo da se vratimo na sporazume koje smo imali poslednjih decenija i koji su bili osnova za mir i bezbednosni poredak u Evropi - rekao je Šolc na Berlinskoj bezbednosnoj konferenciji, javlja "Tajms".

Prema njegovim rečima, u Berlinu postoji "spremnost" da se razgovara o sporazumima o kontroli naoružanja i raspoređivanju projektila sa Moskvom, ali će "izgradnja ovog mirovnog poretka zavisiti od toga da li će Rusija pristati na neke značajne ustupke".

Predsednik Rusije Vladimir Putin i kancelar Šolc su juče obavili telefonski razgovor i diskutovali o različitim viđenjima situacije u Ukrajini. Tom prilikom, ruski lider pozvao je Berlin da preispita svoje pristupe događajima u Ukrajini.

Tokom razgovora je naglašeno da su se Oružane snage Rusije dugo uzdržavale od ciljanih raketnih udara na teritoriji Ukrajine, ali su sada takve mere postale iznuđen i neizbežan odgovor na provokativne napade Kijeva na rusku civilnu infrastrukturu, Krimski most i energetske objekte.

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...