RAT U UKRAJINI: Zelenski - Kod Bahmuta najžešće; Ruski obaveštajac: Gubici VSU su veliki, specnaz uništio skladišta

Novosti online

03. 12. 2022. u 06:50 >> 22:41

U TOKU je 283. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Nastavljaju se teške borbe na jugu i istoku zemlje. Ruske snage nastavljaju ofanzivu u Avdejevskom pravcu u Donjeckoj Narodnoj Republici, uništen je položaj ukrajinske artiljerije u Zaporoškoj oblasti. Ukrajinske snage nastavljaju da granatiraju stambene delove Donjecka.

РАТ У УКРАЈИНИ: Зеленски - Код Бахмута најжешће; Руски обавештајац: Губици ВСУ су велики, спецназ уништио складишта

Foto Tanjug/AP

 

Krvava dvodnevna bitka za Svatovo kod Kremne

Proboj kod Kremenne nije potvrđen sa zemlje, bilo je više pokušaja napada, svi su odbijeni masovnom vatrom artiljerijskih brigada grupe „O“.

U napad su krenule 3 četne taktičke grupe Oružanih snaga Ukrajine na Červonopopovku. Plan je na vreme otkriven zahvaljujući specijalcima, a jedinice VSU su gađane haubicama i MLRS-om sa korekturom vatre iz dronova. Neprijatelj je rasut i vraćen na prvobitne položaje.

Jedan od pokušaja napada bio je iz Stelmahovke koji je, takođe, zaustavljen vatrom artiljerije.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Tokom borbi u ovoj oblasti uništeno je i ranjeno do 100 ukrajinskih militanata, 2 tenka, 2 borbena oklopna vozila i 2 kamioneta, a predalo se 11 militanata Oružanih snaga Ukrajine.

Oružane snage Ukrajine već nekoliko dana napadaju u pravcu Kuzemovke LNR. Pre neki dan, aktivnim dejstvom Oružanih snaga Ruske Federacije i artiljerijskom vatrom su vraćeni na prvobitne položaje uz značajne gubitke u ljudstvu i tehnici. Zatim su u petak ponovo napali u pravcu Kuzemovke, izgubivši do 60 militanata, 2 tenka, borbena vozila pešadije, 3 oklopna transportera i 4 kamioneta.

Foto Tanjug/AP

VSU je udario i na Svatovo sa raketama iz MLRS Grad, nakon čega je ruska artiljerija radila na identifikovanim koordinatama, uništavajući neprijateljski MLRS.

U pravcu Kupjanska, Oružane snage Ukrajine napale su iz rejona naselja Kotljarovka, oblasti Harkov. Uništeno više od 50 ukrajinskih vonika, 2 tenka, 4 BVP i dva oklopna vozila „kozak“.

 

Vazdušna opasnost u Zaporožju

Ukrajinski mediji izveštavaju da su u Zaporožju, pod kontrolom Kijeva, odjeknule eksplozije i da je proglašena vazdušna opasnost.

Ukrajinske snage prebacile su dodatne jedinice prema gradu Kremena u Donbasu, saopštio je za Sputnjik oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko. Ukrajinske snage granatiraju DNR. Na udaru je Jasinovataja, kao i selo Majorsk.

 

 

Konvoji naoružanja i municije za Kijev

Grčki mediji objavili su da se kroz oblast Kozani na severu zemlje iz skladišta NATO transportuje velika količina municije u Ukrajinu.

Kako piše portal  thestival.gr., u noći između utorka i srede kolona kamiona od po 20 tona sa stranim tablicama prošla je kroz selo Lefkopigi ka Kožaniju.

Foto: Tanjug/AP


 

Zelenski: Kod Bahmuta najžešće

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je danas govorio o situaciji na frontu. To je rekao u svojoj večernjoj video poruci.

-U regionu Donjecka - Bahmut, Soledar - sada, kao i ranije, najžešće, najbolnije. Činimo sve da pomognemo našim momcima u ovom pravcu. Naši heroji koji tamo drže odbranu. Svi koji tamo zaslužuju najveću zahvalnost, – rekao je šef države.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine: Ruska vojska aktivno napada u Donbasu

U izveštaju komande ukrajinske vojske navodi se da ruske trupe nastavljaju da sprovode ofanzivu na Avdejevskom i Artemovskom pravcu, aktivno koristeći avijaciju za podršku kopnenim grupama.

Takođe, u toku dana ruske trupe su izvele 2 raketna i 10 vazdušnih udara, kao i 3 granatiranja iz MLRS-a na položaje Oružanih snaga Ukrajine i objekte u naseljima duž linije sudara.

Foto Tanjug/AP

Prema saopštenju GŠ VSU najteži udarac do sada nanet je Kramatorsku. Oštećen je infrastrukturni objekat.

Takođe pretnja raketnim udarima na objekte energetskog sistema i kritičnu infrastrukturu širom Ukrajine ostaje.

 

Nulandova u Kijevu

Zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nulad boravila je u Kijevu. Ona se sastala sa šefom administracije predsednika Ukrajine Andrejom Jermakom.

 

Ruske samohotke 152mm u Donbasu (VIDEO)

Ministarstvo odbrane Rusije prikazalo je snimak borbenog rada posada 152-mm artiljerijskih oruđa 2S3 „Akacija” artiljerijske jedinice Južnog vojnog okruga u zoni specijalne vojne operacije za zaštitu Donbasa.

Artiljerci nanose udare na položaje neprijatelja, kao i kolone vojne tehnike ukrajinskih militanata koji isporučuju pojačanje. Izvodeći vatrene misije, artiljerci stupaju u interakciju sa posadama bespilotnih letelica, koje identifikuju položaje VSU i ispravljaju tačnost vatre borbenih vozila.

Dan ranije, prema obaveštajnim informacijama, bilo je moguće pronaći poziciju na kojoj se nalazila artiljerijska posada jedinice ukrajinskih nacionalista. Preciznom vatrom iz samohodnih topova kalibra 152 milimetra naši vojnici su uspeli da potisnu cilj.

Rad artiljerije na položajima Oružanih snaga Ukrajine kod Soledara

Ruske trupe nastavljaju borbu u oblasti Soledara. Artiljerija NM LNR nanosi udare na ukopanu VSU u Bahmutskojemu.

Snage koje napreduju uništavaju identifikovane položaje Oružanih snaga Ukrajine u zgradi. UAV operateri pomažu u napredovanju i prilagođavanju vatre.

Tokom letnjih borbi, Bahmutskoje je zapravo pretvoreno u ruševine, gde skoro nije ostala ni jedna cela kuća. Njegova obnova u budućnosti je pod znakom pitanja.

 

Akcija ruskog specnaza

Ruski specijalci uništili su ukrajinske hangare sa opremom u selu Berestovoje u LNR, rekao je RIA Novostima ruski obaveštajac specijalnih snaga Zapadnog vojnog okruga u selu Novoselovskoe LNR.

-Danas su uspešno uništeni hangari sa opremom u rejonu Berestovoje. Došlo je do požara, detonacije samohodne haubice i municije, rekao je izvor.


Prema njegovim rečima, VSU ne može nekažnjeno da gađa ruske položaje: dron uzleće u vazduh, a vatrene tačke protivnika su potisnute artiljerijom.

Kiril Timošenko u poršeu: Policija sprovodi krivičnu istragu zbog snimka

Krivični postupak o neovlašćenom korišćenju ovih kamera za video nadzor pokrenula je kijevska policija zbog objavljivanja u ukrajinskim medijima fotografije zamenika šefa kabineta Vladimira Zelenskog Kirila Timošenka kako vozi elitnim električnim automobilom "porše taikan", objavila je publikacija Ukrajinska pravda, koja je prethodno objavila fotografiju.

 

Vojna baza u Mariupolju

Rusija konsoliduje svoje vojno prisustvo u osvojenom lučkom gradu Marijupolju izgradnjom velike vojne baze, pokazuju satelitske fotografije kompanije Maksar.

Novi kompleks u obliku slova U nalazi se u blizini centra grada, preneo je Bi-Bi-Si.

Na njegovom krovu se vidi crvena, bela i plava zvezda ruske vojske sa natpisom: "Za Marijupoljce".

 Реконструкција Мариупоља је у току.

Foto Tanjug/AP

Reaketiranje Ukrajine koordinira energetičar

Ruskim granatiranjem ukrajinske infrastrukture rukovodi profesionalni energetičar koji savršeno razume gde tačno treba da se izvrši udar kako bi bio što bolniji za Ukrajinu.

Kako je u eteru teletona rekao bivši šef Ukrenerga Jurij Kasič, ruska vojska je samo izvršilac zločinačkog naloga.

Ruski obaveštajac: Gubici VSU su veliki

Gubici ukrajinskih trupa su veoma veliki, ali ih nadoknađuju velikom brzinom, kao da se ukrajinski vojnici kloniraju, rekao je za RIA Novosti ruski obaveštajac Zapadnog vojnog okruga u selu Novoselovskoe u LNR.

Foto Tanjug/AP

Među ljudstvom VSU su veoma veliki gubici. I izgleda da ih tamo dovoze u serijama, kao da ih negde kloniraju“, rekao je sagovornik agencije.

Prema njegovim rečima, ako su ruske trupe uveče ranile desetak ukrajinskih militanata, a ubile trojicu, onda ujutru isti broj stiže na položaje. „I tako svaki dan“, rekao je izviđač.

"Ali uprkos tome, napredovanje i dalje ide napred. Ne stojimo na mestu. Ne samo da kontrolišemo Novoselovskoe, već se već radujemo i Berestovoju", dodao je borac.

 

VSU premešta trupe ka Bahmutu?

Ukrajinska vojska demonstrira premeštanje dela rezerve iz zaporoškog pravca ka Artjomovsku (ukrajinski naziv Bahmut) u DNR, iako, zapravo, nastavljaju da jačaju grupaciju na području Orehova, noću tamo prevoze opremu, izjavio je član Glavnog saveta regiona Vladimir Rogov za radio stanicu „Komsomoljska pravda“.

Prema njegovim rečima, situacija izaziva zabrinutost i dokazuje da Kijev ne namerava da odustane od planova da napada u zaporoškom pravcu.

Foto Tanjug/AP


 

 

Zvaničnici Hersona pomoći će građanima u evakuaciji sa istočne obale Dnjepra

Zvaničnici Hersonske oblasti saopštili su danas da će pomoći građanima da se evakuišu sa delova teritorije na istočnoj obali reke Dnjepar zbog mogućeg intenziviranja sukoba.

Regionalni načelnik Jaroslav Januševič rekao je da su zvaničnici privremeno ukinuli zabranu prelaza da bi se omogućilo Ukrajincima koji žive u selima preko reke da pređu Dnjepar do ponedeljka.

 - Evakuacija je neophodna zbog mogućeg intenziviranja neprijateljstava u ovoj oblasti - napisao je Januševič na Telegramu.

Ukrajinske trupe ušle su u grad Herson, koji se nalazi na zapadnoj obali Dnjepra, 11. novembra nakon što su se ruske snage povukle iz tog grada, ali Rusi nastavljaju da granatiraju Herson i okolna područja, ubijajući civile, preneo je Rojters.

Ruska vojska drži odbranu u Zaporožju

Ruska vojska je u stanju da drži odbranu u Zaporoškoj oblasti i preseca sve napade Ukrajinaca, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora tog regiona Evgenije Balicki.

On je odbacio navode ukrajinskih medija da su kijevske vlasti zauzele mesto Polog i da je, navodno, došlo do evakuacije stanovnika u Mihajlovci i Vasiljevci.

 - Naša vojska drži odbranu, presecaju sve napade Ukrajinaca i u svakom trenutku su spremni za napad ukoliko stigne takva direktiva. Svi naši gradovi koji su u blizini fronta su živi, administracije funkcionišu, kao i škole i bolnice. Mi smo na svojoj zemlji - napisao je Balicki na Telegramu.

Dodao je i da je cilj ukrajinskih vlasti da putem dezinformacija uliju paniku među građanima Zaporoške oblasti.

 

Britanija: Rusija verovatno planira da opkoli grad Bahmut

Rusija najverovatnije planira da opkoli ukrajinski grad Bahmut u Donjeckoj oblasti, sa čime bi išlo taktičko napredovanje na sever i jug, saopštilo je danas britansko ministarstvo odbrane.

 - Osvajanje grada bi imalo ograničenu operativnu vrednost, ali bi potencijalno omogućilo Rusiji da zapreti Kramatorsku i Slavjansku - dodalo je ministarstvo u najnovijem obaveštajnom izveštaju, prenosi Rojters.

Iz Londona navode da postoji realna mogućnost da bi osvajanje Bahmuta predstavljalo simboličan, politički cilj za Rusiju.

 

U Kijevu i Kijevskoj oblasti vanredna isključenja struje

 - U Kijevu i Kijevskoj oblasti na snazi su vanredna isključenja struje - saopštila je kompanija Kijevske elektromreže.

Nadležni čine sve da se situacija što pre stabilizuje, prenosi Ukrinform.

Ponovo granatiran Donjeck

 - Ukrajinska vojska granatirala je Petrovsku četvrt Donjecka koristeći artiljerijske granate NATO kalibra 155 milimetara - saopštio je Zajednički centar za kontrolu primirja.

 

Borelj: Više od 1.000 Ukrajinaca na vojnoj obuci u EU

Evropski lideri objavili su pokretanje EUMAM Ukrajina u novembru, za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika tokom 24 meseca.

Više od 1.100 Ukrajinaca nalazi se na vojnoj obuci u Evropskoj uniji, u sklopu Misije vojne pomoći Evropske unije za podršku Ukrajini (EUMAM), rekao je šef diplomatije EU Žozep Borelj.

 - Danas, EUMAM je postigao svoj puni operativni kapacitet, 1.100 vojnika se već obučava. Misija će osigurati da se kroz obuku ispune potrebe Ukrajinaca, a EU će obezbediti sredstva u iznosu od 16 miliona evra za smrtonosnu vojnu opremu u trenažne svrhe - naveo je Borelj na Tviteru.

Evropski lideri objavili su pokretanje EUMAM Ukrajina u novembru, za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika tokom 24 meseca, podseća agencija TAS S. U te svrhe, biće iskorišćeno 106,7 miliona evra.

 

Ruske snage granatirale Herson, grad ostao bez struje

Ruske snage granatirale su Herson, oštećena je električna mreža i grad je ostao bez struje, saopštio je noćas načelnik regionalne vojne uprave Jaroslav Januševič.

Naveo je da nadležne službe rade na otklanjanju štete, prenosi Interfaks Ukrajina.

 

Kleverli: Putin bi mogao da iskoristi pregovore sa Ukrajinom za obnovu vojske

Predsednik Rusije Vladimir Putin mogao bi da iskoristi mirovne pregovore sa Ukrajinom da obnovi svoju vojsku pre nego što započne novi napad, izjavio je britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli u intervjuu za britanski list "Telegarf".

Kleverli je izrazio zabrinutost da bi predsednik Rusije mogao da se pretvara da je zainteresovan za pregovore dok bi zapravo obučavao vojsku i slao više municije, navodi list, preneo je Rojters.

Postoji rizik da bi prekid vatre zapravo samo koristio Putinu da obuči još vojnika, proizvede više municije, obnovi svoje oružane snage i ponovo ih naoruža", istakao je Kleverli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN BUDUĆNOSTI: Kako da stvorimo bolji svet za sve