ZELENSKI: Ispituju se aktivnosti Ukrajinske pravoslavne crkve povezane sa Moskvom

Tanjug

02. 12. 2022. u 08:41

UKRAJINSKI predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su najviši ukrajinski bezbednosni zvaničnici naredili istragu o aktivnostima Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) povezane sa Moskvom, kao i da li religijska organizacija ima pravo da obavlja aktivnosti u manastiru Kijevsko-pečerske lavre, koji predstavlja jedan od najznačajnijih verskih objekata za pravoslavne Ruse i Ukrajince.

ЗЕЛЕНСКИ: Испитују се активности Украјинске православне цркве повезане са Москвом

Foto: AP

U svom jučerašnjem video obraćanju, Zelenski je rekao da će vlada podneti parlamentu nacrt zakona o zabrani verskih grupa „povezanih sa centrima uticaja u Rusiji“, prenosi Rojters.

 - Moramo da stvorimo uslove da nijedan akter koji zavisi od države agresora (Rusije) ne može da manipuliše Ukrajincima i oslabi Ukrajinu iznutra - rekao je Zelenski juče u video-obraćanju.

Kako je rekao, Ukrajina će sprovesti mere zaštite od „subverzivne aktivnosti ruskih specijalnih službi u ukrajinskom verskom okruženju“.

Pored toga, biće ispitana imovina UPC, uključujući i korišćenje kompleksa manastira Kijevsko-pečerske lavre.

Služba bezbednosti (SBU) saopštila je prošle nedelje da je pretresla 350 zgrada koje pripadaju UPC i izvršila provere 850 ljudi. U saopštenju se navodi da je SBU pronašao "sumnjive" ruske državljane, velike sume gotovine i prorusku literaturu u pretresu Kijevsko-pečerske lavre, koji je Moskva osudila.

UPC je zvanično prekinula veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom maja meseca, ali joj mnogi Ukrajinci još uvek ne veruju i optužuju je za tajnu saradnju sa Rusijom, prenosi Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju