NEMAČKI AVIONI IZNAD ESTONIJE: Misiju naredio NATO, zaštita vazdušnog prostora baltičkih zemalja

Đ.G.

21. 11. 2022. u 14:19

BORBENI avioni nemačkog ratnog vazduhoplovstva Jurofajter tajfun, koji obavljaju misiju NATO zaštite vazdušnog prostora nad baltičkim zemljama, izvršiće trenažne letove na malim visinama iznad Estonije, saopštila je u ponedeljak pres-služba Generalštaba Odbrambenih snaga Estonije.

НЕМАЧКИ АВИОНИ ИЗНАД ЕСТОНИЈЕ: Мисију наредио НАТО, заштита ваздушног простора балтичких земаља

Foto: Profimedia

Nemački borbeni avioni su u misiji NATO-a od 2. avgusta, stacionirani su u vazdušnoj bazi Amari u blizini Talina.

- U ponedeljak i sredu lovci nemačkog ratnog vazduhoplovstva Jurofajter tajfun izvodiće trenažne letove na malim visinama u estonskom vazdušnom prostoru. Letovi će se obavljati na visini od najmanje 152 metra u južnoj i centralnoj Estoniji. Ako je moguće, biće nošeni daleko od naselja i farmi - kaže se u poruci  - prenela je RIA.

Letovi se obavljaju na osnovu sporazuma između zemalja NATO-a u posebno određenim područjima. Takve zone za letove na malim visinama dodeljuju sve vlade baltičkih država.

Baltičke zemlje nemaju avione pogodne za vazdušno patroliranje, pa su od aprila 2004. godine (nakon ulaska u NATO) avioni zemalja Severnoatlantske alijanse, koji se nalaze u Litvaniji na aerodromu Zoknjai, pet kilometara od Šjauljaja, angažovani na zaštiti vazdušnog prostora u rotaciji u vazdušnoj bazi Amari, koja je od 2014. godine postala dodatna lokacija za raspoređivanje NATO aviona - prenela je RIA.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

VIŠEGODIŠNJA TRADICIJA SE NASTAVILA: Školska slava i Dan solidarnosti obeleženi novom posetom Meridianbeta Kosovu i Metohiji (FOTO)