EKSTREMISTIČKE IDEJE IZ AMERIKE PALE ARKTIK: Moskva upozorava na posledice rasprave o vraćanju ruskog ostrva Vrangel Vašingtonu

Novosti online

19. 11. 2022. u 23:21

IDEJE pojedinih američkih stručnjaka o „vraćanju“ ruskog ostrva Vrangel Amerikancima su ekstremističke jer je njegova pripadnost Rusiji neosporna, rekao je za Sputnjik ruski diplomata, predsednik Komiteta visokih zvaničnika Arktičkog saveta Nikolaj Korčunov.

ЕКСТРЕМИСТИЧКЕ ИДЕЈЕ ИЗ АМЕРИКЕ ПАЛЕ АРКТИК: Москва упозорава на последице расправе о враћању руског острва Врангел Вашингтону

Foto: Printscreen/Jutjub/ Minoboronы Rossii

Kako ocenjuje, u kontekstu neviđenog zaoštravanja konfrontacije u rusko-američkim odnosima ne iznenađuje pojava različitih „ekstremističkih inicijativa“.

-Pokušaji da se Rusiji iznesu teritorijalne pretenzije, proizvoljno tumačeći činjenice i menjajući istoriju, očigledno su kontraproduktivni i nose opasnost od posledica, istakao je Korčunov.

Istovremeno je podsetio da Bela kuća ne osporava pripadnost ostrva Vrangel Rusiji.

-Naša zemlja ima potpuni suverenitet nad tom severnom teritorijom i priobalnim vodama. Mislim da vlasti u Vašingtonu neće rizikovati i na nekom ozbiljnom nivou pokrenuti teritorijalno pitanje vezano za rusko-američku granicu. Naš odgovor bi bio momentalan, upozorio je ruski diplomata.

Po njegovim rečima, predlozi o „vraćanju“ ostrva SAD su provokativni i iznose ih „određene marginalne ličnosti isključivo u cilju sopstvene promocije“.

Ranije je kolumnista lista „Vol strit džurnal“ Tomas Dens objavio da SAD treba da povrate ostrvo Vrangel, jer je, po njegovim rečima, ostrvo pripadalo Americi, ali je Sovjetski Savez zauzeo tu teritoriju 1924. godine nakon što je Moskva poslala na ostrvo topovnjaču.

Ostrvo Vrangel nazvano je po čuvenom ruskom moreplovcu Ferdinandu Vrangelu. Ulazi u sastav istoimenog prirodnog rezervata i predstavlja najsevernije mesto na listi Svetske baštine UNESKO – nalazi se istovremeno u istočnoj i zapadnoj hemisferi.

sputnikportal.rs

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a