PENTAGON POTVRDIO: Namerno „provociramo“ Rusiju na Arktiku

Novosti online

10. 11. 2022. u 19:25

SNAGE za specijalne operacije Sjedinjenih Američkih Država su na obuci na Arktiku lansirale raketu velikog dometa i nazvale to „provokativnim“ akcijama prema Rusiji, piše list „Stars end strajps“.

ПЕНТАГОН ПОТВРДИО: Намерно „провоцирамо“ Русију на Арктику

Foto: Tanjug/AP

-Mi se namerno trudimo da delujemo provokativno, ali bez eskalacije. Pokušavamo da obuzdamo ekspanzivno ponašanje Rusije, pokazujući velike mogućnosti saveznika, izjavio je jedan predstavnik Pentagona.

Iz bombardera je lansirana raketa sa padobranom i tako je prvi put u Evropi demonstriran program „Rapid dragon“, u okviru koga se planira korišćenje standardnih procedura za lansiranje krstarećih raketa „vazduh-zemlja“.

Lansirana je raketa sa udaljenosti od 1.900 kilometara, a lansiranje je izvršeno na norveškom poligonu iza Polarnog kruga. Cilj vežbe je da se testiraju mogućnosti korišćenja grupacija čak i u slučaju napada na veliki broj snaga, na primer, na bazu „Ramštajn“, navodi list.

Ranije je predsednik Komiteta visokih zvaničnika Arktičkog saveta Nikolaj Korčunov izjavio, da NATO akcije na Arktiku mogu da isprovociraju vojne incidente. Naveo je, da predstavnici Severnoatlantske alijanse saradnju Rusije sa zemljama koje ne pripadaju Arktiku koriste kao izgovor za povećanje svog prisustva.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je rekao da je multinacionalna grupa NATO-a u blizini ruskih granica od februara porasla za 2,5 puta, premašivši 30.000 ljudi, i da postoji mogućnost da se još više poveća.

sputnikportal.rs

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!