STRAH NAKON PADA RAKETE: Poljska će povećati broj skloništa za bombe

Đ.G.

19. 11. 2022. u 13:43

U POLjSKOJ će biti povećan broj skloništa za bombe, rekao je ministar unutrašnjih poslova i uprave Republike Mariuš Kaminski na radio stanici RMF FM.

СТРАХ НАКОН ПАДА РАКЕТЕ: Пољска ће повећати број склоништа за бомбе

Foto: EPA

Kaminski je podsetio da se u Poljskoj trenutno sprovodi popis skloništa koje je odredilo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

- Reč je o nekoliko desetina hiljada tačaka kojima raspolažu lokalne samouprave. Sredinom decembra ćemo završiti ovaj popis. Sprovode ga zaposleni u Državnoj vatrogasnoj straži. Stižu svuda, nije im cilj samo da se ispita šta je ostalo od onoga što je nekada bilo proglašeno za sklonište, fizička provera skloništa i preporuke šta dalje sa ovim predmetom, ali i traženje novih mesta - rekao je on.

- Moramo da povećamo broj mesta koja će našim građanima obezbediti verovatno neophodno sklonište - dodao je ministar unutrašnjih poslova.

On je rekao i da poljske vlasti rade „na specijalnoj aplikaciji koja bi pokazala, ako se takva potreba pojavi... gde je najbliže sklonište“.

- Broj takvih skloništa je 62 hiljade, kojima sada raspolažemo. Biće povećan - rekao je Kaminski.

S tim u vezi, on je rekao da Poljska trenutno radi na zakonu o zaštiti stanovništva, koji omogućava izgradnju skloništa. "Ovo je veoma veliki zakon, reguliše mnoge aspekte antikriznog upravljanja, uključujući i ovaj element. On je u završnoj fazi međuresorne koordinacije. Uskoro će biti predstavljen na sednici Vlade. Želimo da se pošalje u parlament ove godine i razmatra se hitno“, rekao je ministar.

- Jedan od elemenata antikriznog upravljanja, naravno, u ovako teškoj spoljnoj situaciji, vojno oko naših granica, jeste pitanje skloništa. Tragični primer Przevoduva pokazuje da naši građani odjednom mogu da se suoče sa takvom očiglednošću - zaključio je on. .

Raketa je pala na teritoriju Poljske 15. novembra uveče kod sela Przevoduv u blizini granice sa Ukrajinom . Dvoje ljudi je umrlo. Najpre je Varšava izjavila da su ruske proizvodnje i da zemlja saziva Savet NATO- a . Međutim, poljski predsednik Andžej Duda je u sredu ocenio da je velika verovatnoća da su projektili pripadali Ukrajini.

Prema ruskom ministarstvu odbrane u utorak, tog dana nisu izvršeni udari na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske granice, a objavljene fotografije nekih krhotina nemaju nikakve veze sa ruskim oružjem. Ministarstvo je napomenulo da su sve izjave poljskih medija o navodnom padu „ruskih“ projektila namerna provokacija u cilju eskalacije. Rusko ministarstvo odbrane je u sredu navelo da fotografije sa mesta incidenta objavljene u Poljskoj jasno pokazuju da su fragmenti rakete ukrajinskog PVO sistema S-300 pali tamo - prenela je RIA.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)