SKANDAL U NEMAČKOJ VOJSCI: Stigle uniforme sa oznakom "SS", vojnici odbili

Đ.G.

15. 11. 2022. u 19:57

MINISTARSTVO odbrane Nemačke je prošle nedelje prinuđeno na režim kontrole štete nakon što su uniforme sa inicijalima „SS“ isporučene hiljadama vojnika.

СКАНДАЛ У НЕМАЧКОЈ ВОЈСЦИ: Стигле униформе са ознаком СС, војници одбили

Nemački vojnici / Foto EPA

Kontroverzna skraćenica je samo označavala veličinu uniforme, koju je tabloid Bild identifikovao kao „S-Short“, koji je incident označio kao „mega neuspeh“. Uprkos nevinom značenju SS-a na uniformama, slova su i dalje bila zabranjena za nemačke oružane snage, s obzirom na snažnu povezanost sa zloglasnom nacističkom jedinicom „Schutzstaffe“ (Zaštitna eskadrila).

Paravojno krilo nacista, SS je izrastao u glavnu silu odgovornu za nadzor državne bezbednosti i nacističku politiku terora, uključujući vođenje koncentracionih logora i logora za istrebljenje, u kojima su stradali milioni ljudi. Proglašena je zločinačkom organizacijom na posleratnom Nirnberškom procesu.

Vojnici koji su odbili uniforme dobili su instrukcije da se sami otarase pisama. Kako prenosi Bild, ministarka odbrane Kristin Lambreht naredila je vojnicima da ili potpuno "odseku" etikete na kojima se nalaze slova, ili samo da iseku deo sa oznakom veličine.

Samo „nekoliko stotina vojnika“ je pogođeno incidentom, rekao je portparol nemačkih oružanih snaga – Bundesvera – za Berliner Cajtung, dodajući da neki proizvođači nisu ispunili zahtev Bundesvera da koriste „S-Short“ umesto „ SS.”

Reakcija ministra je, međutim, naišla na kritike nekih poslanika, koji su rekli da bi Lambreht trebalo da se fokusira na hitnije stvari umesto da juri senke prošlosti - prenela je RIA.

- Morate se zapitati zašto se takvi incidenti dešavaju samo u Bundesveru - rekao je član nemačkog Bundestaga za odbranu, pozivajući ministra odbrane da „ne preteruje“ i „konačno se baci na važne zadatke, poput naoružanja i modernizacija“.

Kako prenosi Bild, kontroverzna odeća bila je deo velike nabavke koju je naručilo ministarstvo odbrane, a koja je uključivala 313.000 „kompleta borbene odeće“ , kao i stotine hiljada šlemova i vreća za spavanje, po ceni od 2,3 milijarde evra (2,41 milijarde dolara) .

Ministarstvo je u ponedeljak za list Tajms saopštilo da je svesno da incident izgleda "veoma čudno" javnosti i da je i dalje u kontaktu sa proizvođačem kako bi "istražili šta se dogodilo" - prenela je RIA.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (6)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina